Αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό επεισόδιο: τι πρέπει να γνωρίζετε

Αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό επεισόδιο: τι πρέπει να γνωρίζετε

Γνωρίζατε ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη συχνότερη αιτία θανάτων μετά από τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο; Σε πολλές περιπτώσεις ακόμη, προκαλούν και μόνιμες αναπηρίες. Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μία νόσος, κατά την οποία τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν λόγω έλλειψης οξυγόνου. Μπορεί να προκληθεί από μία απόφραξη στην κυκλοφορία του αίματος ή ακόμη και τη ρήξη μίας αρτηρίας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο.

Ασταθής υπέρταση

Στην Ελλάδα εκδηλώνονται περίπου 35.000 νέα εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο. Συχνά πιστεύουμε πως η απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι ικανή να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Ισχύει όμως κάτι τέτοιο;

Τα όρια της φυσιολογικής πίεσης μεταβάλλονται συνέχεια, με τάση να μειώνονται συνεχώς. Δεν παραμένουν σταθερά κατά τη διάρκεια του 24ώρου και διακυμαίνονται ανάλογα με τις δραστηριότητες του ανθρώπου. Η αιφνίδια αύξηση της αρτηριακής πίεσης κατά κανόνα δεν δημιουργεί κανένα κίνδυνο. Η πίεσή μας τείνει να έχει ανοδική πορεία κατά τη διάρκεια της εργασίας, του στρες, της συγκίνησης, της άσκησης ή της κόπωσης. Το γεγονός αυτό δεν εγκυμονεί κινδύνους σε ανθρώπους με φυσιολογική πίεση, που δεν έχουν ιστορικό αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Η φοβία λοιπόν, πως αν ανέβει απότομα η πίεση θα προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο, δεν ευσταθεί.

Υπέρταση

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για τους υπερτασικούς ανθρώπους. Η αρτηριακή υπέρταση είναι ο πιο επικίνδυνος παράγοντας εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου. Η μόνιμα αυξημένη πίεση βλάπτει τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Για να διατηρηθεί η πίεση υψηλά, η καρδιά δουλεύει πιο πολύ και τείνει να διογκώνεται. Αυτό για πολλά χρόνια δεν επηρεάζει τη λειτουργία της, αλλά τελικά μπορεί να αρχίσει να δυσκολεύεται. Η συχνότερη όμως συνέπεια της υπέρτασης είναι η αθηροσκλήρωση και σχετίζεται περισσότερο με τις αρτηρίες μας. Είναι μία πάθηση των αρτηριών που οδηγεί σε εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Για να χαρακτηριστεί ένας άνθρωπος υπερτασικός δεν αρκούν λίγες μετρήσεις της πίεσης. Χρειάζεται μία πιο εντατική προσέγγιση, με συχνές καταγραφές της αρτηριακής πίεσης ειδικά εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό κρίνεται απαραίτητο καθώς ενδέχεται το μεμονωμένο περιστατικό υψηλής πίεσης να οφείλεται σε μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Για να αποκλειστεί λοιπόν αυτό το ενδεχόμενο θα πρέπει να γίνεται συνεχής καταγραφή των τιμών της πίεσης, ώστε να συγκριθούν με τις προηγούμενες και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα.

Ποια ήταν η τελευταία φορά που μετρήσατε την πίεσή σας; Δείτε τα πιεσόμετρα μας!

Σχολιάστε

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps