Μπορεί το κάπνισμα να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση;

Μπορεί το κάπνισμα να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση;

Το κάπνισμα αποτελεί αποδεδειγμένα έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πως η υπέρταση είναι υπεύθυνη για την πρόκληση της στεφανιαίας νόσου, της καρδιακής και νεφρικής ανεπάρκειας. Αλλά πέρα από όλα αυτά, τι σχέση έχουν μεταξύ τους;

Μία σχέση περίπλοκη

Γνωρίζατε ότι μετά από ένα τσιγάρο που καπνίζουμε, αυξάνεται η αρτηριακή μας πίεση για περίπου 30 λεπτά; Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, έχει φανεί πως οι καπνιστές με ήπια υπέρταση έχουν υψηλότερα πίεσης από ότι οι μη καπνιστές. Αυτό βέβαια είναι αναμενόμενο, εάν αναλογιστούμε πως το κάπνισμα κάνει τα αγγεία λιγότερο ελαστικά, αυξάνει την πίεση και την καρδιακή συχνότητα.

Με στοιχεία

Στον καπνό του τσιγάρου έχουν εντοπιστεί πάνω από 4.000 χημικές ουσίες. Πολλές από αυτές είναι καρκινογόνες ή έχουν αρνητικές καρδιαγγειακές επιδράσεις. Το κάπνισμα λοιπόν, επηρεάζει το νευρικό σύστημα με τη νικοτίνη,  καθώς παράγεται περισσότερη αδρεναλίνη και νοραδρεναλίνη. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να στενεύουν οι αρτηρίες και να αυξάνονται τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, το μονοξείδιο του άνθρακα, που περιέχεται στο τσιγάρο, μόλις εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος μειώνει τη συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα. Αυτό με τη σειρά του αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Και αποδείξεις

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η υπέρταση είναι δυσκολότερο να ελεγχθεί στους καπνιστές, από ότι στους μη καπνιστές. Οι υπερτασικοί καπνιστές έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νεφραγγειακή υπέρταση και κακοήθη υπέρταση. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης ελαττώνει κατά 40% τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και κατά 15% τα εμφράγματα του μυοκαρδίου. Η προστασία αυτή που προσφέρεται στον υπερτασικό ασθενή μειώνεται, όταν ο ασθενής παράλληλα καπνίζει. Δεν είναι βέβαια επιστημονικά σαφές, εάν η διακοπή του καπνίσματος οδηγεί και στη μείωση της πίεσης, καθώς μερικές φορές η πρώτη συνοδεύεται με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Που πρέπει να σταματήσει

Σε κάθε υπερτασικό ασθενή συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος, ανεξάρτητα με το αν αυτό θα μειώσει ή όχι την αρτηριακή πίεση. Είναι το πιο αποτελεσματικό και απλό μέτρο μείωσης των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Με πιο απλά λόγια, η απαλλαγή από την βλαβερή συνήθεια προσφέρει άμεση προστασία στους καπνιστές από τη στεφανιαία νόσο της τάξης του 40%!

 

Πηγές: nutrimed.gr, lifesubjects.gr

Σχολιάστε

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps