Το πιεσόμετρο σίγουρα δεν είναι ένας ευχάριστος «φίλος» αλλά μπορεί να αποδειχθεί θησαυρός για την υγεία μας. Η αρτηριακή πίεση είναι λίγο-πολύ γνωστή στους περισσότερους. Ωστόσο, τα σκαμπανεβάσματά της κρύβουν πολλούς κινδύνους που ποικίλουν από αδυναμία και ζαλάδα, μέχρι και αυξημένες πιθανότητες εγκεφαλικών επεισοδίων.
Εσείς, παρακολουθείτε τακτικά την πίεσή σας;
Η ιδανική αρτηριακή πίεση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το όριο του 120/80 mmHg. Με την βοήθεια του πιεσόμετρου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις διακυμάνσεις της, αφού δεν είναι σταθερή καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Συνήθως, είναι υψηλότερη τις πρώτες πρωινές ώρες και πέφτει σταδιακά για να φτάσει στο χαμηλότερο σημείο, που είναι η ώρα του βαθύτερου ύπνου. Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση. Η σωματική άσκηση, οι δυνατές συγκινήσεις και το στρες συνήθως αυξάνουν τις τιμές της.
Τα ύπουλα σκαμπανεβάσματα της πίεσης
Είναι σημαντικό ότι μπορεί κάποιος να έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και να μην το γνωρίζει, γιατί ακριβώς δεν εμφανίζει συμπτώματα. Όταν αυτά εμφανιστούν, τότε συνήθως προϋπάρχει χρόνια αρτηριακή υπέρταση (υψηλή πίεση). Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη αυτής της κατάστασης. Μετρώντας την αρτηριακή σας πίεση με το πιεσόμετρο έχετε μία καθαρή εικόνα για το επίπεδό της, όπως και για όλα τα σημάδια που κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου. Είτε αναλογικό, είτε ηλεκτρονικό, το πιεσόμετρο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο που σας βοηθά να παρακολουθείτε τακτικά την πίεσή σας στο σπίτι.
Πόσο χαμηλά είναι καλά;
Η φράση «Όσο πιο χαμηλά τόσο πιο καλά» δεν ισχύει στην περίπτωση της αρτηριακής πίεσης. Η ξαφνική πτώση της μπορεί να απειλήσει σημαντικά την υγεία μας. Μια αλλαγή σε επίπεδο 20 mmHg ενδέχεται να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία, καθώς ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό αίμα. Γι’ αυτό οι συχνές μετρήσεις με το πιεσόμετρο κρίνονται απαραίτητες, όταν οι τιμές ξεφεύγουν από τα φυσιολογικά πλαίσια. Οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν ότι η αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή, μόνο εάν προκαλεί εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο, αυτό δεν την κάνει λιγότερο επικίνδυνη από την υψηλή πίεση, αφού και στις δύο περιπτώσεις συνιστάται η προσοχή μας.
Πάρτε την πίεση στα χέρια σας!
Η καλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών αλλά και η ελαστικότητα των αρτηριών παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ακίνδυνων τιμών πίεσης. Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν να το πετύχετε αυτό, με πρώτο και καλύτερο το περπάτημα. Η ήπια άσκηση έχει θετικές επιπτώσεις στη λειτουργία της καρδιάς, καθώς διαχειρίζεται με μεγαλύτερη ευκολία το οξυγόνο και δεν ταλαιπωρείται όταν αντλεί αίμα. Λίγα παραπάνω βήματα μπορούν να κάνουν θαύματα!
Όλα εκείνα τα αντιοξειδωτικά που χρειάζονται οι αρτηρίες για να παραμείνουν ελαστικές, μπορείτε να τα βρείτε στη μαύρη σοκολάτα. Σε μελέτη έχει αποδειχτεί ότι το 18% των ασθενών που έτρωγαν καθημερινά λίγη μαύρη σοκολάτα, παρουσίασαν μείωση στην αρτηριακή τους πίεση, γι’ αυτό έχετε ένα παραπάνω λόγο να τη βάλετε στη διατροφή σας.
Διαχειριστείτε με μεγαλύτερη σύνεση τα επίπεδα άγχους και φυσικά περιορίστε τις ατέλειωτες ώρες εργασίας που προκαλούν κόπωση και ανεξέλεγκτο στρες. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Γι’ αυτό μη παραμελείτε τις τακτικές μετρήσεις με το πιεσόμετρο, είτε υπάρχουν εμφανή συμπτώματα είτε όχι.
Μη χάνετε χρόνο, ελέγξτε σήμερα την πίεσή σας, με ένα πιεσόμετρο της Σοφιανός Ορθοπεδικά!