Ποιο αναπηρικό αμαξίδιο να διαλέξω;

Ποιο αναπηρικό αμαξίδιο να διαλέξω;

Πως να διαλέξετε το σωστό χειροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο;

Υπάρχουν 4 διαφορετικές ερωτήσεις που θα πρέπει να απαντήσουμε έτσι ώστε να κάνουμε την καλύτερη επιλογή που θα ταιριάξει στην καθημερινοτητά μας:

 1. Ο χρήστης θα κινείτε μόνος του ή με την βοήθεια συνοδού;
 2. Θέλετε να χρησιμοποιείτε το αμαξίδιο και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους; Μήπως το θέλετε μόνο για εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο;
 3. Έχετε κάποιο πέρασμα (πόρτα, ασανσέρ…) ή τμήμα του σπιτιού σας που να είναι στενό; Αν ναι, μετρήστε το πλάτος του!
 4. Ποιό είναι το βάρος του χρήστη;

Απαντώντας στις παραπάνω ερωτήσεις;

1. Αν θέλουμε να κινούμαστε μόνοι μας τότε θα πρέπει να πάμε σε αμαξίδια με μεγάλες πίσω ρόδες για να έχουμε την δυνατότητα της αυτόνομης κίνησης. (Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι όσο πιο ποιοτικά κατασκευασμένο σε υλικό αλλά και εργονομικό σχεδιασμό είναι ένα αμαξίδιο, τόσο μεγαλύτερη ευκολία στην κινησή του μας προσφέρει!) Αν βέβαια υπάρχει συνοδός συνεχώς για βοήθεια στην μετακίνηση μας τότε μπορούμε κάλλιστα να πάμε σε αμαξίδιο με μικρομεσαίες ρόδες.

2. Αν θέλουμε το αμαξίδιο και για εξωτερικούς χώρους τότε πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι εξυπηρετούν μόνο αυτά που είναι με μικρομεσαίες ή μεγάλες ρόδες και όχι αυτα που είναι με μικρές! Επίσης τα αμαξίδια με μεγάλες ρόδες προσφέρουν ελαφρώς μεγαλύτερη ευκολία στο να ανεβάσουμε, με την βοήθεια συνοδού, ένα αμαξίδιο σε πεζοδρόμια ή υψώματα. Αν θέλουμε το αμαξίδιο για εσωτερικούς μόνο χώρους τότε μπορούμε να διαλέξουμε οποιοδήποτε ταιριάζει στις απαντήσεις των υπολοίπων ερωτήσεων.

3. Πρέπει πάντα να διαλέξουμε ένα αμαξίδιο που πρώτα από όλα εξυπηρετεί στον χώρο μας. Έτσι είναι σημαντικό να ξέρουμε το πλάτος του μικρότερου περάσματος μέσα ή έξω από τους χώρους που θα χρησιμοποιούμε έτσι ώστε να διαλέξουμε ένα αμαξίδιο με συνολικό πλάτος μικρότερο από αυτό που μετρήσαμε!

4. Το κάθε αναπηρικό αμαξίδιο έχει διαφορετικές προδιαγραφές με την πλειονότητα αυτών να έχει αντοχή βάρους 100kg. Aναλόγως όμως με αυτό που χρειαζόμαστε υπάρχουν και διαφορετικού βάρους αντοχής αμαξίδια.

Με τουαλέτα ή χωρίς;

Είναι η δύσκολη η μετακινησή σας προς το μπάνιο;

Mπορείτε να διαλέξετε ένα αμαξίδιο που φέρει δοχείο τουαλέτας για άμεση χρήση, όποτε αυτό χρειαστεί! Το δοχείο είναι προσθαφαιρούμενο και εύκολο στη πλύση του.

Επιπλέον επιλογές

Επιπλέον επιλογές που υπάρχουν και πρέπει να γνωρίζετε πριν διαλέξετε ένα αμαξίδιο που θα σας ταιριάξει απόλυτα είναι:

 • Προσθαφαιρούμενα πλαϊνα
 • Προσθαφαιρούμενα υποπόδια
 • Ρυθμιζόμενα υποπόδια σε γωνία
 • Φρένα συνοδού (για γρήγορο και εύκολο σταμάτημα από τον συνοδό)
 • Ανακλινόμενη Πλάτη
 • Προσθαφαιρούμενες πίσω ρόδες (για εύκολη αποθήκευση του αμαξιδίου σε ένα αμάξι)
 • Ζώνη ασφάλειας

Το σωστό αναπηρικό αμαξίδιο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής του χρήστη. Σήμερα, οι επιλογές στην αγορά είναι πολλές και μπορούν να εξυπηρετήσουν τους χρήστες που πάσχουν από χρόνιες ή σπάνιες παθήσεις ή αντιμετωπίζουν προβλήματα βάδισης.

Με την αγορά ή ενοικίαση ενός αναπηρικού αμαξιδίου, ο χρήστης θα συνεχίσει να κάνει τις δραστηριότητες που τον ευχαριστούν με μεγαλύτερη άνεση και ευκολία. Ωστόσο, ποιο είναι το κατάλληλο αναπηρικό αμαξίδιο για κάθε περίπτωση;

Άνεση

Ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής αναπηρικού αμαξιδίου είναι η άνεση. Η πολύωρη χρήση του αμαξιδίου καθιστά απαραίτητη την αναπαυτική στάση του σώματος. Η λανθασμένη επιλογή αναπηρικού αμαξιδίου, μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πόνο, μολύνσεις, βλάβη των ιστών, αναπνευστικά προβλήματα, μόνιμους τραυματισμούς και γενικότερα να επιβαρύνει την υγεία του ατόμου. Γι’ αυτό, προτού αγοράσετε το αναπηρικό αμαξίδιο, βεβαιωθείτε ότι είναι άνετο και το κάθισμα ταιριάζει στον τύπο σώματος του χρήστη χωρίς να τον περιορίζει.

Τύπος χρήσης

Το δεύτερο βασικό κριτήριο επιλογής αναπηρικού αμαξιδίου είναι για τι τύπο χρήσης προορίζεται. Πρόκειται για χρήση εντός σπιτιού, εκτός ή και για τα δύο; Ο τρόπος χρήσης του αμαξιδίου καθορίζει και τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. Επομένως, οι προσωπικές ανάγκες του ατόμου είναι μία βασική προτεραιότητα. Η επιλογή του σωστού αμαξιδίου για κάθε περίπτωση διαφέρει και μπορεί να επηρεάσει τόσο την απόδοσή του, όσο και την αυτοπεποίθηση του χρήστη.

Χειροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια

Τα αναπηρικά αμαξίδια χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: χειροκίνητα και ηλεκτροκίνητα. Τα χειροκίνητα απευθύνονται σε χρήστες που χρειάζονται αμαξίδιο σχεδόν όλη ή κατά την περισσότερη διάρκεια της ημέρας. Ακόμη, τα άτομα που μπορούν να περπατήσουν, με τη χρήση βοηθημάτων βάδισης, αλλά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις, μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν χειροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια εξωτερικού χώρου.

Απλού τύπου

Τα αναπηρικά αμαξίδια απλού τύπου χρειάζονται μυϊκή δύναμη από την πλευρά του χρήστη, ώστε να μπορέσει να κινηθεί. Στην αγορά μπορεί κανείς να βρει αμαξίδιο με μεγάλες ή μικρές πίσω ρόδες, πτυσσόμενο ή ακόμη και με αποσπώμενο δοχείο WC. Ωστόσο, εάν ο χρήστης δεν έχει αρκετή μυϊκή δύναμη για να μετακινηθεί, τότε η καλύτερη λύση είναι τα αναπηρικά αμαξίδια ειδικού τύπου ή τα ηλεκτροκίνητα.

Ειδικού τύπου

Τα κλασικά μεγέθη αναπηρικών αμαξιδίων δεν ταιριάζουν σε όλους τους ανθρώπους. Σε περίπτωση που ο χρήστης χρειάζεται περισσότερη φροντίδα, τότε η πιο λειτουργική και βέλτιστη λύση είναι τα αναπηρικά αμαξίδια ειδικού τύπου. Και αυτό γιατί τα περισσότερα διαθέτουν ανακλινόμενη πλάτη, ενισχυμένους μηχανισμούς και πολλές πρακτικές ρυθμίσεις που εξασφαλίζουν απόλυτη άνεση και καλύπτουν κάθε ανάγκη. Τα περισσότερα αναπηρικά αμαξίδια ειδικού τύπου είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο και είναι ελαφριά, ώστε ο χρήστης να καταβάλλει λιγότερη ενέργεια για να μετακινηθεί.

Ηλεκτροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια

Αυτή η κατηγορία αναπηρικών αμαξιδίων είναι ιδανική για όσους θέλουν αυτονομία στη ζωή τους. Το ενσωματωμένο χειριστήριο βοηθά τον χρήστη να μετακινηθεί, χωρίς τη βοήθεια συνοδού, και να διανύσει μεγάλες αποστάσεις μέχρι να χρειαστεί να ξαναφορτίσει την μπαταρία. Συνήθως, τα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια διαθέτουν αναπαυτικά καθίσματα και είναι εύκολη η αποσυναρμολόγησή τους, για να μεταφέρονται εύκολα με το αυτοκίνητο. Ακόμη, υπάρχει μεγάλη γκάμα ενισχυμένων ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων, τύπου σκούτερ, που είναι ιδανικά για χρήση εντός και εκτός σπιτιού.

Το ιδανικό αναπηρικό αμαξίδιο θα πρέπει να προσφέρει βέλτιστη άνεση και μέγιστη απόδοση. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης θα πρέπει να κάθεται αναπαυτικά στο αμαξίδιο και σώμα του να βρίσκεται στη σωστή στάση. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης προβλημάτων υγείας, ενώ ταυτόχρονα ο χρήστης θα μπορεί να ολοκληρώσει με άνεση τις καθημερινές δραστηριότητές του.

Σχολιάστε

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps