Διάστρεμμα αστραγάλου: τι πρέπει να γνωρίζετε

Διάστρεμμα αστραγάλου: τι πρέπει να γνωρίζετε

Γνωρίζατε ότι το διάστρεμμα αστραγάλου είναι ένας από τους συχνότερους τραυματισμούς παγκοσμίως και συμβαίνει σε 25.000 ανθρώπους καθημερινά; Το μεγαλύτερο ποσοστό διαστρεμμάτων αποδίδεται σε αθλητικές δραστηριότητες αλλά και σε καθημερινές αδέξιες κινήσεις.

Τι είναι το διάστρεμμα

Διάστρεμμα, αυτό που συχνά αποκαλούμε «στραμπούληγμα», είναι η ρήξη των συνδέσμων της ποδοκνημικής άρθρωσης. Όταν μία άρθρωση υποστεί υπερβολική πίεση, οι σύνδεσμοι που συγκρατούν τα οστά μπορεί να υποστούν ρήξη ή να τραυματιστούν. Το διάστρεμμα διαφέρει από τη θλάση, καθώς στη δεύτερη περίπτωση η κάκωση πλήττει του μυς και όχι τους συνδέσμους των αρθρώσεων. Ανάλογα με τον βαθμό της κάκωσης, το διάστρεμμα διακρίνεται σε 3 τύπους: ελαφρύ, μέτριο και βαρύ.

Ελαφρύ διάστρεμμα

Η απλή διάταση των συνδέσμων, κατά τη διάρκεια μίας απότομης κίνησης του αστραγάλου, μπορεί να προκαλέσει διάστρεμμα ελαφρού τύπου. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να κινήσουμε το πόδι μας αλλά υπάρχει έντονη αίσθηση του πόνου και ένα ελαφρύ πρήξιμο παρατηρείται στην περιοχή. Συνήθως, τέτοιου είδους τραυματισμοί μπορούν να θεραπευτούν με την άμεση περίδεση της περιοχής και τη χρήση πάγου για τις πρώτες 24 ώρες μετά τον τραυματισμό. Οι ελαστικές επιστραγαλίδες συστήνονται για τον περιορισμό του οιδήματος, την  ταχύτερη αποκατάσταση του τραυματισμού στο σπίτι ή και κατά τη διάρκεια άλλων δραστηριοτήτων και την μείωση της πιθανότητας επανατραυματισμού.

Μέτριο διάστρεμμα

Όταν ένας τραυματισμός επιφέρει τη μερική ρήξη των συνδέσμων της άρθρωσης, τότε το διάστρεμμα χαρακτηρίζεται μέτριας βαρύτητας. Η περιοχή είναι πρησμένη, δύσκολη στην κίνηση και μελανιασμένη. Η εφαρμογή πάγου προσφέρει ανακούφιση του πόνου. Η ψύξη λειτουργεί θεραπευτικά, καθώς μειώνει το πρήξιμο και ελαττώνει τη φλεγμονή. Χρησιμοποιούμε τον ειδικό κνημοποδικό νάρθηκα για να κρατήσουμε σταθερή την περιοχή σε ανάρροπη θέση (πάνω από το ύψος της καρδιάς) και αποφεύγουμε οποιαδήποτε κίνηση ή δραστηριότητα προκαλεί πόνο.

Βαρύ διάστρεμμα

Αν ένας ή περισσότεροι σύνδεσμοι υποστούν ολική ρήξη, τότε έχουμε ένα βαρύ διάστρεμμα. Η περιοχή είναι επώδυνη, πρησμένη και δεν μπορούμε να κινήσουμε κανονικά την άρθρωση, καθώς υπάρχει έντονη αίσθηση αστάθειας. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευόμαστε τον θεράποντα ιατρό, καθώς μετά από τη σωστή θεραπεία του διαστρέμματος το πιο σημαντικό είναι η αποφυγή της υποτροπής. Και αυτό γιατί ένας βαρύς τραυματισμός και μία ανεπαρκής αποκατάσταση είναι ο χειρότερος συνδυασμός για τις αρθρώσεις μας.

 

Πηγές: healthyliving.gr, onmed.gr, medlook.net

Σχολιάστε

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps