Βάλτε φρένο στην αρθρίτιδα!

Τι είναι η αρθρίτιδα;

Μέχρι και σήμερα, η αρθρίτιδα αποτελεί μία από τις πιο πολύπλοκες παθήσεις. Μπορεί να πάρει πολλές μορφές και να εμφανιστεί σε βασικά σημεία του σώματός μας. Ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν μύθοι γύρω από αυτήν. Κάποιοι από αυτούς είναι η αναπόφευκτη εμφάνισή της λόγω γήρατος και η αδυναμία καταπολέμησής της. Φυσικά, δεν είναι αναπόφευκτη η εμφάνισή της και υπάρχει τρόπος για να βάλουμε φρένο στην εξέλιξή της!

Οι πιο συνηθισμένες μορφές αρθρίτιδας

Αν και υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι αρθρίτιδας, η πιο κοινή μορφή στους ενήλικες είναι η οστεοαρθρίτιδα. Οφείλεται κυρίως στην φθορά των αρθρώσεων λόγω ηλικίας, ενώ μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα ενός τραυματισμού. Τα χέρια, τα ισχία και τα γόνατα είναι τα κύρια σημεία εμφάνισής της με την αίσθηση διογκώσεως, περιορισμένης κίνησης, ερυθρότητας και πόνου στις αρθρώσεις. Είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, η οποία ωστόσο είναι αυτοάνοση. Η δεύτερη συχνότερη μορφή αρθρίτιδας είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Το βασικό αίτιο εξάπλωσής της είναι το ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, όταν αυτό επιτίθεται στους υγιείς ιστούς του σώματός μας. Με αυτό τον τρόπο, προκαλούνται φλεγμονές και πόνοι στις αρθρώσεις. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει και άλλα βασικά σημεία του σώματός μας, όπως είναι τα μάτια, τα νεύρα και η καρδιά.

Πώς θεραπεύεται;

Η πρόληψη στην περίπτωση της αρθρίτιδας είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εάν τα αντιληφθεί κανείς εγκαίρως, μπορεί να προλάβει και να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη επιτυχία την αρθριτική βλάβη. Το οικογενειακό ιστορικό, η καταπόνηση των αρθρώσεων που είναι ήδη τραυματισμένες και το περίσσιο βάρος είναι κάποια από αυτά. Αν και δεν έχει βρεθεί ακόμη θεραπεία για την αρθρίτιδα, υπάρχουν οι κατάλληλες φαρμακευτικές αγωγές αλλά και οι φυσικοί τρόποι αντιμετώπισής της. Η ισορροπημένη διατροφή, μία μορφή άσκησης και η χρήση των κατάλληλων βοηθημάτων, μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά τους πόνους και την εξέλιξη της αρθρίτιδας.

Ποια βοηθήματα να διαλέξω;

Τα βοηθήματα είναι προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί για να διευκολύνουν την καθημερινότητα των ασθενών με αρθρίτιδα. Βοηθούν στην μείωση της καταπόνησης των αρθρώσεων που προκαλείται από διάφορες καθημερινές δραστηριότητες. Τα μπαστούνια, οι περιπατητήρες και οι βοηθητικές λαβές στους τοίχους του σπιτιού σίγουρα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, με μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα. Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι και τα ειδικά ανυψωτικά λεκάνης, ενώ σε βαρύτερες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χρήση αναπηρικού αμαξιδίου. Το κατάλληλο βοηθητικό προϊόν μπορούμε να το επιλέξουμε με την σωστή καθοδήγηση των ειδικών, οι οποίοι είναι σε θέση να προτείνουν τις λύσεις που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες μας.

Σχολιάστε

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps