Μπορούμε να εμπιστευτούμε το διαδίκτυο για την υγεία μας;

Ο αριθμός των Ελλήνων που στρέφεται σήμερα στο διαδίκτυο για να ψάξει θεραπεία και φάρμακα για τα συμπτώματά του αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Αναμφίβολα, το διαδίκτυο αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη πηγή πληροφόρησης, αλλά η ηλεκτρονική αυτοδιάγνωση κρύβει κινδύνους που πρέπει να γνωρίζουμε!

Οι Έλληνες καταφεύγουν στο διαδίκτυο για διάγνωση

Ο περιορισμένος χρόνος για ραντεβού με τους αρμόδιους γιατρούς και η εύκολη πρόσβαση στα site υγείας είναι δύο από τους κυριότερους λόγους που το το 81% των χρηστών του διαδικτύου αναζητά πληροφορίες που αφορούν την υγεία. Ωστόσο, η αναζήτηση συμπτωμάτων για μία πρόχειρη αυτοδιάγνωση δεν είναι μόνο μία ανούσια πρακτική. Πολύ περισσότερο χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς έως και ριψοκίνδυνη. Αξίζει να σημειωθεί πως η χώρα μας κατατάσσεται στις χώρες που εμφανίζουν την πιο ραγδαία αύξηση χρήσης των site υγείας, με ετήσιο ρυθμό 11,4%.

Το ίντερνετ υπερβάλλει

Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα που είναι κοινά τόσο σε ασήμαντες όσο και σε πολύ σημαντικές ασθένειες. Γνωρίζατε πως o πονόλαιμος μπορεί να είναι σύμπτωμα του καρκίνου, του AIDS ή και ενός κοινού κρυολογήματος; Ένα επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της αναιμίας που εμφανίζουν οι περισσότερες νεαρές γυναίκες. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι πρόκειται για σιδηροπενική αναιμία που προκύπτει λόγω εμμήνου ρύσεως. Παρόλα αυτά, πολλές γυναίκες πανικοβάλλονται επειδή έχουν αναζητήσει τα συμπτώματά τους στο διαδίκτυο. Για να πραγματοποιήσουμε μία αυτοδιάγνωση πρέπει να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες που προκύπτουν από τις κλινικές εξετάσεις. Όμως αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και καθιστά απαραίτητη την έγκυρη διάγνωση ενός ειδικού.

Είναι αξιόπιστες οι πηγές;

Η θεραπεία για κάθε ασθένεια θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στην ακριβή διάγνωσή της. Όμως, όταν έχουμε ήδη αναζητήσει τα συμπτώματα και έχουμε στο μυαλό μας μία πιθανή ασθένεια, δυσκολεύουμε το έργο του γιατρού. Μπορεί επίσης να χάσουμε την όρεξη και τον ύπνο μας από το άγχος και την στεναχώρια. Ακόμη, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσο αξιόπιστες οι διαδικτυακές πληροφορίες για θέματα υγείας. Μόνο το 25% των χρηστών ελέγχει τις πηγές που εμπιστεύεται για την υγεία του. Το ποσοστό αυτό είναι φυσικά πολύ χαμηλό, όπως είναι και η εγκυρότητα των γενικών πληροφοριών υγείας που προσπαθούμε να προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Για τον λόγο αυτό και για την ραγδαία αύξηση των site υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα προχωρήσει άμεσα σε ειδική πιστοποίηση προκειμένου οι χρήστες να γνωρίζουν ότι τουλάχιστον οι πληροφορίες είναι ελεγμένες.

Σχολιάστε

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps