Σακχαρώδης Διαβήτης: 2 λέξεις, πολλά αίτια

Σακχαρώδης Διαβήτης: 2 λέξεις, πολλά αίτια

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία ασθένεια από την οποία πάσχει ο 1 στους 11 ενήλικες σήμερα. Ο διαβήτης κατατάσσεται στα νοσήματα διαταραχής του μεταβολισμού. Είναι μία χρόνια πάθηση που συνδέεται στενά με τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης ή σακχάρου στο αίμα. Όμως, τι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισής του;

Μια σειρά παραγόντων

με πρώτο και βασικότερο τον τρόπο ζωής. Η κακή διατροφή και η σωματική αδράνεια είναι ένας συνδυασμός που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος για τον οργανισμό μας. Εκτός από την κληρονομικότητα, η οποία είναι ένας μη-τροποποιήσιμος παράγοντας, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και οι κακές διατροφικές συνήθειες είναι τροποποιήσιμοι παράγοντες. Αυτό σημαίνει πως η βελτίωσή τους μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη.

Το γνωστό σε όλους «ζάχαρο»

οφείλεται στην έλλειψη ή και στην ανεπαρκή δράση της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας. Είναι υπεύθυνη για την πρόσληψη της γλυκόζης, από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, στα κύτταρα του σώματος, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια. Ωστόσο όταν υπάρχει έλλειψη ινσουλίνης, η γλυκόζη παραμένει στο αίμα και δεν μεταφέρεται στα κύτταρά μας. Με την πάροδο του χρόνου, το γεγονός αυτό προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στην υγεία μας. Μερικές από αυτές είναι οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τα προβλήματα όρασης.

Διακρίνεται

σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τύπου 2 και διαβήτη της κύησης. Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται στους ενήλικες σε ηλικία μεγαλύτερη των 30 ετών. Ωστόσο, η ραγδαία ανάπτυξη της παιδικής παχυσαρκίας έχει ανατρέψει το όριο αυτό. Ως αποτέλεσμα είναι η εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη και στα παιδιά, τα οποία πάσχουν από παχυσαρκία. Το σημαντικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης και η πορεία εξέλιξης του διαβήτη είναι αναστρέψιμη.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε

είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής μας. Αν και οι περισσότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση του διαβήτη είναι γνωστοί, τα κύρια αίτια εκδήλωσής του παραμένουν ακόμα άγνωστα. Η πρόληψη και ένας καλύτερος τρόπος ζωής, εμπλουτισμένος με καλές διατροφικές συνήθειες και σωματική άσκηση, είναι τα όπλα μας απέναντι στον διαβήτη. Φυσικά, από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει και η καλή ψυχολογία όσων έχουν ήδη εμφανίσει τη νόσο. Γι’ αυτό, η συνεχής παρακολούθηση της πορείας της είναι εξίσου σημαντική. Η μέτρηση των επιπέδων σακχάρου, με τη χρήση του μετρητή σακχάρου, στο σπίτι είναι μία απλή αλλά πολύ σημαντική διαδικασία. Ακόμη, ο ηλεκτρονικός καρδιογράφος μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσfιμο εργαλείο σε όσους έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο λόγω διαβήτη.

Πηγές: onmed.gr, iatropedia.gr

1 σκέψη στο “Σακχαρώδης Διαβήτης: 2 λέξεις, πολλά αίτια”

  1. Ενεκα παρουσιας Σ.διαβητη 2 στα 59μου έκανα επέμβαση 2by-bass.Mετα έπαθα 3πνευμονικ οιδήματα και ανεπάρκεια ζήτησα οξυγονοθερ

Σχολιάστε

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps