Ποιες κάλτσες φλεβίτιδας να διαλέξω;

Ποιες κάλτσες φλεβίτιδας να διαλέξω;

Η σωστή κάλτσα φλεβίτιδας δεν είναι απλή υπόθεση

Οι ατελείωτες ώρες ορθοστασίας στη δουλεία και η πολύωρη καθιστική εργασία δυσχεραίνουν την καλή κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση παθήσεων, όπως είναι η φλεβίτιδα. Συνήθως, δεν είναι σοβαρή αλλά ενδέχεται να προξενήσει περισσότερα προβλήματα. Δείτε παρακάτω πως να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τη φλεβίτιδα με καλσόν και κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ή αλλιώς κάλτσες φλεβίτιδας.

Τι είναι η φλεβίτιδα;

Η φλεβίτιδα προκαλείται από διευρυμένες φλέβες κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Εμφανίζεται συχνά στην περιοχή των κάτω άκρων, στα πόδια και στους αστραγάλους. Οι βαλβίδες των φλεβών είναι υπεύθυνες για την καλή ροή του αίματος που μεταφέρεται από τα πόδια προς τη καρδιά. Σε περίπτωση που οι βαλβίδες αυτές καταπονηθούν ή δυσλειτουργούν, τότε το αίμα συγκεντρώνεται στα πόδια και ασκείται αυξημένη πίεση στα κάτω άκρα. Η κακή αιματική ροή στα κάτω άκρα δημιουργεί με τη σειρά της κιρσούς. Με άλλα λόγια, διογκωμένες φλέβες που έχουν πρηστεί διότι το αίμα δε ρέει σωστά μέσα από αυτές.

Πως θεραπεύεται η φλεβίτιδα;

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιλογών για να αντιμετωπίσετε το αισθητικό πρόβλημα της φλεβίτιδας. Mπορείτε να βελτιώσετε τη ροή κυκλοφορίας του αίματος στα κάτω άκρα και να περιορίσετε περαιτέρω προβλήματα. Με την εφαρμογή εξωτερικής πίεσης στη πληγείσα περιοχή οι φλέβες αδειάζουν από αίμα και αντισταθμίζεται η φλεβική υπέρταση. Οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ή αλλιώς κάλτσες φλεβίτιδας, αποτελούν μία από τις συνηθέστερες επιλογές αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλούνται από τους κιρσούς.

Σε τι βοηθούν οι κάλτσες  φλεβίτιδας;

Οι κάλτσες και τα καλσόν φλεβίτιδας είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την φλεβική ανεπάρκεια. Ασκούν σταθερή συμπίεση στα πόδια και βελτιώνουν τη ροή του αίματος στα κάτω άκρα καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η φλεβική ανεπάρκεια συνήθως προκαλεί οίδημα (πρήξιμο) στους αστραγάλους και στη κνήμη λόγω της αυξημένης πίεσης στη πληγείσα περιοχή. Το οίδημα στα κάτω άκρα επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τυπικά οι χειρότερες ώρες για τη συγκεκριμένη πάθηση είναι οι απογευματινές.

Η επιλογή της σωστής κάλτσας φλεβίτιδας

Οι ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης δεν ασκούν την ίδια πίεση σε όλο το μήκος των ποδιών. H μέγιστη πίεση ασκείται στη περιοχή των αστραγάλων και όσο η κάλτσα ανεβαίνει προς τη ρίζα του ποδιού, η πίεση αυτή ελαττώνεται. Οι κάλτσες φλεβίτιδας κατηγοριοποιούνται σε 4 κλάσεις, ανάλογα με τη πίεση που ασκούν. Kαθεμία από αυτές τις κλάσεις αντιστοιχεί στο πρόβλημα που επιθυμεί να λύσει ο ασθενής. Οι κάλτσες φλεβίτιδας διατίθενται σε διαφορετικά ύψη -ως το γόνατο ή τον μηρό- αλλά και σε καλσόν.  Πρέπει το ύψος αλλά και το μέγεθος της κάλτσας να συνάδει με την άνεση του ασθενή. Η προσωπική συμβίωση του ασθενή με τη καθημερινή χρήση της κάλτσας θα πρέπει να είναι ευχάριστη και να μην του δημιουργεί περαιτέρω ενοχλήσεις.

Το μέγεθος είναι σημαντικό στις κάλτσες φλεβίτιδας 

Το μέγεθος της ελαστικής κάλτσας  φλεβίτιδας παίζει σημαίνοντα ρόλο. Καθορίζει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και την βελτίωση της υγείας του ασθενούς. Εάν η κάλτσα ή το καλσόν φλεβίτιδας που διαλέξατε είναι υπερμεγέθες ή μικρότερη του επιθυμητού, τότε η πίεση που ασκεί θα είναι είτε ελάχιστη είτε αυξημένη αντιστοίχως. Η σωστή κάλτσα φλεβίτιδας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς και να αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος, το ύψος και η κλάση στην οποία ανήκει η κάλτσα, θα πρέπει να πληροί τα προβλεπόμενα κριτήρια και να έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τις προτιμήσεις του ασθενούς.

Για την επιλογή της σωστής ελαστικής κάλτσας φλεβίτιδας, ο ασθενής θα πρέπει να έχει μετρήσει συγκεκριμένες περιμέτρους στο πόδι, τις πρωινές ώρες, καθώς το οίδημα επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η τυπική χρήση των καλτσών φλεβίτιδας προϋποθέτει την εφαρμογή τους στα κάτω άκρα, από την πρωινή αφύπνιση του ασθενούς μέχρι τις βραδινές ώρες, δηλαδή πριν την βραδινή ξεκούραση.

Βρείτε τις ιδανικές κάλτσες φλεβίτιδας.

Σχολιάστε

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps