Λιπομέτρηση στο σπίτι χωρίς έξοδα!

Λιπομέτρηση στο σπίτι χωρίς έξοδα!

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσανασχετούν όταν αντικρίζουν τα περιττά παχάκια στο σώμα τους. Και φυσικά είναι ανεπιθύμητα από όλους, για λόγους υγείας ή και αισθητικής. Ο λιπομετρητής είναι ένα εύκολο εργαλείο, το οποίο μας βοηθά να μετρήσουμε εύκολα και γρήγορα τα ποσοστά λίπους του σώματός μας και να βάλουμε στόχους για να απαλλαγούμε από τα περιττά.

Τι είναι η λιπομέτρηση;

Η λιπομέτρηση είναι μία απλή μέθοδος μέτρησης που μας πληροφορεί για τα ποσοστά λίπους στο σώμα μας. Ακόμη, μας κρατά μακριά από διάφορες παθήσεις που προκαλεί η υπερβολική συσσώρευσή του, μία εκ των οποίων είναι η παχυσαρκία. Η επίγνωση του ποσοστού λίπους στο σώμα μας βοηθά να απαλλαγούμε από αυτό, ακολουθώντας την κατάλληλη διατροφή και άσκηση αλλά δεν προσφέρει μόνο αυτό. Η έγκαιρη χρήση του λιπομετρητή βοηθά στην πρόληψη  συσσώρευσης του λίπους στο σώμα μας.

Λιπομέτρηση στο σπίτι

Η μέτρηση του λίπους στο σώμα γίνεται με τη χρήση του λιπομετρητή. Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα εύκολη και απλή, ενώ συνήθως πραγματοποιείται σε ενδοκρινολογικά και διαιτολογικά ιατρεία ή σε κέντρα αδυνατίσματος. Εάν η λιπομέτρηση εντάσσεται σε κάποιο πακέτο εκγύμνασης ή αποτελεί κομμάτι ενός προγράμματος διατροφολογίας, τότε προσφέρεται δωρεάν. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή μεμονωμένα ενδέχεται να σας επιβαρύνει οικονομικά. Όμως μην ανησυχείτε, διότι η λιπομέτρηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο σπίτι εάν έχουμε προμηθευτεί το κατάλληλο όργανο λιπομετρητή.

Λιπομετρητής: τρόπος χρήσης και υπολογισμός αποτελεσμάτων

Για να πραγματοποιήσουμε τη διαδικασία της λιπομέτρησης στο σπίτι και να αποκομίσουμε ακριβή δεδομένα, τότε ο λιπομετρητής ή αλλιώς δερματοπτυχόμετρο είναι το εργαλείο που θα μας βοηθήσει. Ο λιπομετρητής διαθέτει μία «δαγκάνα», η οποία κρατά το λιπώδες κομμάτι του δικέφαλου, τρικέφαλου, υποπλατιαίου και υπερλαγώνιου τμήματος. Η «δαγκάνα» του λιπομετρητή ανοίγει, ανάλογα με το μέγεθος του λιπώδους ιστού και αναγράφεται στο διάγραμμα του λιπομετρητή η τιμή του ποσοστού λίπους για το κάθε τμήμα. Το άθροισμα των παραπάνω μετρήσεων σε συνδυασμό με το φύλο, την ηλικία και το σωματικό βάρος, μας προσφέρει μία πλήρη εικόνα για τη ποσότητα λίπους στο σώμα μας. Εναλλακτικά, προσφέρεται και η ζυγαριά – λιπομετρητής  που προσδιορίζει το σωματικό λίπος αλλά και το σωματικό βάρος, παρέχοντας ακριβέστερα δεδομένα.

Για μια σωστή λιπομέτρηση στο σπίτι:

  1. Ο ενδιαφερόμενος δεν θα πρέπει να έχει καταναλώσει φαγητό τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν από την λιπομέτρηση
  2. Δεν θα πρέπει να έχει εξαντληθεί σωματικά λόγω εκγύμνασης, τουλάχιστον 12 ώρες πριν τη μέτρηση
  3. Οι γυναίκες είναι προτιμότερο να αποφεύγουν την λιπομέτρηση εάν έχουν έμμηνο ρύση και να την πραγματοποιούν όταν διανύουν το μέσο του κύκλου τους
  4. Το αλκοόλ απαγορεύεται και για τα δύο φύλα, τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη λιπομέτρηση, καθώς ενδέχεται αν αλλοιώσει τα αποτελέσματα της διαδικασίας

Η επίγνωση του ποσοστού λίπους στο σώμα προσφέρει τη δυνατότητα βελτίωσης της σωματικής μας διάπλασης. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα αποτελέσματά της εντοπίζουν πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να μας απασχολήσουν στο μέλλον. Ο λιπομετρητής είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές εργαλείο. Η χρήση του εστιάζει στην παρατήρηση και παρακολούθηση του μυϊκού ιστού σε σχέση με τον λιπώδη. Εάν ακολουθούμε ένα πρόγραμμα εκγύμνασης ή επιθυμούμε να απαλλαγούμε από το περιττό λίπος, τότε είναι η καλύτερη λύση.

Σχολιάστε

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps