Πασχαλινό τραπέζι: Πόσες θερμίδες έχει και tips για να μην το παρακάνετε!

Πασχαλινό τραπέζι: Πόσες θερμίδες έχει και tips για να μην το παρακάνετε!

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και, καθώς φτάνουμε στο τέλος της Σαρακοστιανής νηστείας και πλησιάζει η Ανάσταση, οι ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι με τα αβγά, τα τσουρέκια, τις μαγειρίτσες, τα αρνιά και τα κατσίκια έχουν ήδη ξεκινήσει! Όμως πριν «πέσετε με τα μούτρα» στις νοστιμιές, δείτε με πόσες θερμίδες θα σας «φορτώσουν» τα αγαπημένα πασχαλινά εδέσματα:

Μια μερίδα μαγειρίτσας (150- 200 γρ) μπορεί να έχει από 350 έως 500 θερμίδες ενώ είναι πολύ πλούσια σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη.

Το παραδοσιακό κοκορέτσι που καταναλώνεται ως «σνακ» για να ανοίξει την όρεξη πριν το κυρίως γεύμα μπορεί να ξεπεράσει τις 300 θερμίδες ανά μερίδα.

Το αρνί είναι από τα πιο λιπαρά κρέατα, με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένο «κακό» λίπος και θερμίδες. Συγκεκριμένα, τα 100γρ έχουν 15γρ λίπους και αποδίδουν περίπου 350 θερμίδες!

Το κατσίκι, ο αιώνιος «αντίπαλος» του αρνιού στη μάχη της σούβλας, αποτελεί μια πιο υγιεινή επιλογή για το πασχαλινό τραπέζι αφού τα 100γρ έχουν 2,3 γρ λίπους και 110 θερμίδες.

Τα πασχαλινά κουλουράκια ξεπερνούν τις 100 θερμίδες το ένα.

Μια κανονική φέτα τσουρέκι φτάνει τις 200 θερμίδες.

Για τα σοκολατένια αβγά ισχύει ότι ξέρουμε για τη σοκολάτα: τα 100 γρ σοκολάτας γάλακτος περιέχουν περίπου 600 θερμίδες ενώ η μαύρη σοκολάτα αποδίδει 100 θερμίδες λιγότερες και μας προσφέρει σημαντικά οφέλη όπως αντιοξειδωτική δράση και μείωση της χοληστερόλης!

Tips για να μην το παρακάνετε:

  • Όταν βρεθείτε μπροστά στο πασχαλινό τραπέζι, παρατηρήστε όλα τα φαγητά και δοκιμάστε μόνο τα αγαπημένα σας. Δεν είναι ανάγκη να τα καταναλώσετε όλα!
  • Πριν περάσετε στο κυρίως γεύμα, γεμίστε το πιάτο σας με πράσινες σαλάτες και λαχανικά. Έτσι, αποφεύγετε σημαντικά το κορεσμένο λίπος ενώ χορταίνετε πιο γρήγορα.
  • Αν έχετε την επιλογή, προτιμήστε το κατσίκι αντί για το αρνί. Αν πάλι φάτε αρνί προτιμήστε το μπούτι που είναι και το πιο άπαχο τμήμα του.
  • Όποιο κρέας και αν επιλέξετε, πείτε «όχι» στην πέτσα.
  • Πείτε επίσης «όχι» αναψυκτικά, πίνοντας 1-2 ποτήρια κρασί και πολύ νερό.
  • Ένα – δυο κομματάκια σοκολατένιο αβγό από μαύρη σοκολάτα είναι το καλύτερο επιδόρπιο, αφού μπορεί να φέρει κάποια ισορροπία στα επίπεδα της χοληστερόλης που χτυπάει κόκκινο στο πασχαλινό τραπέζι!
  • Τη Δευτέρα του Πάσχα μη συνεχίσετε με μια επανάληψη από όλα τα παραπάνω, προτιμήστε ελαφριά γεύματα και μπείτε και πάλι σε σωστό διατροφικό πρόγραμμα.

Σχολιάστε

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps