Παραπληγία: 5 ασκήσεις γυμναστικής για άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο

Παραπληγία: 5 ασκήσεις γυμναστικής για άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο

Οι περιορισμοί στην κινητικότητα και στηv πρόσβαση σε εξοπλισμό άσκησης, καθιστούν τις ασκήσεις γυμναστικής για άτομα σε αναπηρικό αμαξίδιο ιδιαίτερα δύσκολες.  Η εύρεση του κατάλληλου και άνετου αμαξιδίου που θα προσφέρει ελευθερία κινήσεων και ασφάλεια είναι ιδιαίτερα σημαντική. Υπάρχουν τα αμαξίδια απλού τύπου, τα πιο διαδεδομένα και τα ελαφρού τύπου, που εξυπηρετούν τις ανάγκες των αθλητών και ενδείκνυνται για γυμναστική. Επιπλέον, υπάρχουν τα ειδικού τύπου με ανακλινόμενη πλάτη, που ανταποκρίνονται στις καθημερινές σας κινήσεις.

Η εκγύμναση του κορμού είναι σημαντική για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, γι’ αυτό και δε θα πρέπει να παραλείπεται. Παράλληλα, η υιοθέτηση μιας ρουτίνας άσκησης που θα πραγματοποιείται από το αναπηρικό αμαξίδιο, συμβάλλει στην αύξηση της ενέργειας μες στην ημέρα και στη συνολική υγεία.

Ασκήσεις προθέρμανσης

Οι περισσότερες καθημερινές δραστηριότητες των παραπληγικών ατόμων προϋποθέτουν τη χρήση του κορμού, γι’ αυτό και θα πρέπει να δοθεί σημασία στην εκγύμνασή και ενδυνάμωσή του. Η προπόνηση ξεκινά με ζέσταμα στους μύες και τις αρθρώσεις, λυγίζοντας τα χέρια και τους καρπούς και συνεχίζοντας με κυκλικές κινήσεις στο κεφάλι και το λαιμό. Συνεχίστε με ανάταση των χεριών προς το ταβάνι και επέκταση των δαχτύλων έως να αισθανθείτε μια ελαφρά έλξη στα χέρια και την πλάτη. Φέρτε ένα λυγισμένο χέρι δίπλα στο αυτί σας και κρατήστε τον αγκώνα σας με το αντίθετο χέρι. Ωθήστε τον αγκώνα σας προς το πηγούνι και κρατήστε πατημένο για πέντε δευτερόλεπτα. Απελευθερώστε και επαναλάβετε με το άλλο χέρι.

Ασκήσεις αντίστασης

Η ενδυνάμωση των χεριών χωρίς τη χρήση των παραδοσιακών οργάνων γυμναστικής είναι δυνατή. Ζητήστε τη βοήθεια ενός άλλου ατόμου για τη διεκπεραίωση απλών ασκήσεων αντίστασης από το αναπηρικό σας αμαξίδιο. Αρχικά, δέστε μια ελαστική ζώνη αντίστασης γύρω από ένα σταθερό αντικείμενο (π.χ χερούλι πόρτας ή πόδι καρέκλας). Στη συνέχεια τραβήξτε τη ζώνη προς το μέρος σας τεντώνοντας το δικέφαλο μυ σας. Ελευθερώστε τα χέρια στην αρχική τους θέση και επαναλάβετε την άσκηση 12 φορές. Συνίσταται η εκτέλεση τουλάχιστον ενός σετ την ημέρα. Οι ζώνες αντίστασης χρησιμεύουν επίσης για επεκτάσεις των τρικέφαλων, επεκτάσεις και κάμψεις των καρπών, διαγώνιες επεκτάσεις, pull-downs και πολλές άλλες ασκήσεις του άνω μέρους του σώματος.

Ασκήσεις δύναμης

Η προπόνηση με βάρη επιτυγχάνεται και από την άνεση του σπιτιού με μεγάλη ευκολία. Καθίστε αναπαυτικά πάνω στο μαξιλάρι αμαξιδίου σας, εξασφαλίζοντας τη σωστή στάση του σώματος σας. Εκτελέστε βασικές ασκήσεις δύναμης χρησιμοποιώντας ελεύθερα βάρη, αλτήρες ή ακόμα και κονσέρβες. Ξεκινήστε με ελαφρύτερα βάρη που κυμαίνονται μεταξύ του 1 και 3 κιλών, ενώ στην πορεία, μπορείτε να αυξήσετε το βάρος τους. Κρατήστε τα βάρη σας μπροστά σας και φέρτε αργά τα χέρια σας στα πλάγια, διπλώνοντάς τα. Κάνετε 12 επαναλήψεις και αναπαυθείτε. Επαναλαμβάνοντας αυτή την άσκηση τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, έχετε περισσότερες πιθανότητες να παρατηρήσετε αλλαγές στο σώμα σας. Παραλλαγές αυτής της άσκησης είναι οι κάμψεις προς τα εμπρός και η πλευρική ύψωση των χεριών.

Καρδιαγγειακές ασκήσεις

Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό σας και ενισχύουν τους μυς της καρδιάς σας. Μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και υπέρτασης, βελτιώνοντας τη λειτουργία των πνευμόνων. Ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα που δεν πρέπει να παραλειφθεί είναι το γεγονός ότι συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού και στην καύση θερμίδων. Βρείτε έναν ευρύχωρο και κατάλληλο εξωτερικό χώρο, όπου μπορείτε να κάνετε με γρήγορο ρυθμό «ελεύθερο τροχό». Αυτή η άσκηση είναι ιδιαίτερα εύκολη με αμαξίδιο ελαφρού τύπου, καθώς λόγω του μικρού βάρους του, προσφέρει ελευθερία κινήσεων. Αυξάνοντας την ταχύτητα, αυξάνεται ανάλογα ο καρδιακός σας ρυθμός. Στην περίπτωση που βρίσκεστε σε άνετο χώρο, μπορείτε να κάνετε την άσκηση για τουλάχιστον 20 με 30 λεπτά. Η διεκπεραίωση αυτής της άσκησης θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Λάβετε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και βεβαιωθείτε ότι διαθέτετε ζώνη ασφαλείας αμαξιδίου ή ανακλαστικό LED σε περιπτώσεις μειωμένης ορατότητας . Εάν προτιμάτε τις ομαδικές δραστηριότητες, μη διστάσετε να συμμετέχετε σε αθλητικές ομάδες με αναπηρικό αμαξίδιο, όπως μπάσκετ ή τένις. Η αλληλεπίδραση με άλλα άτομα θα σας βοηθήσει στο να διασκεδάσετε περισσότερο κατά τη διάρκεια της άσκησης και θα βελτιώσει την κοινωνικότητά σας

Άσκηση στο νερό

Η γυμναστική σε θεραπευτική πισίνα είναι η πλέον κατάλληλη για τα άτομα με παραπληγία, καθώς το νερό είναι ρηχό και ζεστό. Οι συγκεκριμένες πισίνες συνήθως διαθέτουν κατάλληλο εξοπλισμό, όπως ανελκυστήρες αναπηρικών αμαξιδίων και μπάρες. Η ύπαρξη ειδικού εξοπλισμού επιτρέπει σε τρίτους να σας βοηθήσουν στην εκτέλεση των ασκήσεων. Η άσκηση στο νερό ωφελεί την κυκλοφορία. Παράλληλα, η δύναμη που ασκεί το νερό στο σώμα, κινεί το αίμα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από τα άκρα στην καρδιά. Για την αποφυγή του έντονου πόνου στις δύσκαμπτες αρθρώσεις και τους μυς, εκτελέστε τις ασκήσεις με τη βοήθεια ενός σωσίβιου ή συνεργάτη που μπορεί να κρατήσει το βάρος σας στο νερό.

Οι παραπάνω ασκήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με ή χωρίς βοηθητικό εξοπλισμό από το αναπηρικό αμαξίδιο. Για την κάλυψη των αναγκών των μικρών μας φίλων, υπάρχουν και παιδικά αναπηρικά αμαξίδια για όλες τις ανάγκες. Ο συνδυασμός των ασκήσεων αντίστασης και αντοχής, βοηθούν στη διατήρηση της ευκαμψίας του επάνω μέρους του σώματος και του εύρους της κίνησης. Παράλληλα, η καταπολέμηση του φόβου της δοκιμής νέων πραγμάτων, θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα στο σώμα σας. Η προσαρμογή των ασκήσεων στις ανάγκες του κάθε ατόμου είναι δυνατή, ενώ για τυχόν απορίες, ανατρέξτε στο γιατρό σας. Γενικότερα, για τη δική σας ασφάλεια, αποφύγετε την εκτέλεση άσκησης ρουτίνας χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

Πηγή: livestrong.com/ wheel.gr

Σχολιάστε

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps