Γιατί είναι σημαντική η σωστή στάση σώματος στο αναπηρικό αμαξίδιο;

Γιατί είναι σημαντική η σωστή στάση σώματος στο αναπηρικό αμαξίδιο;

Η άνεση είναι η λέξη-κλειδί στη χρήση του αναπηρικού αμαξιδίου. Διευκολύνει τις καθημερινές δραστηριότητες χωρίς το αίσθημα της έντονης κόπωσης. Ωστόσο, αυτό δεν αφορά μόνο στην καλή συντήρηση του αμαξιδίου, αλλά κυρίως στη σωστή στάση σώματος πάνω σε αυτό.

Ποια είναι η σωστή στάση σώματος;

Είναι η σωστή ευθυγράμμιση του σώματος στο κάθισμα του αμαξιδίου. Αυτή είναι γενικά μία καλή συμβουλή για όλους αλλά πολύ περισσότερο για τους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων. Για να διατηρήσετε αρμονική ευθυγράμμιση του σώματος, η σπονδυλική στήλη θα πρέπει να κρατιέται σε μία φυσική στάση και το κεφάλι να ισορροπεί πάνω της. Με την αυχενική και οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης να έχουν μία ελαφριά εσωτερική κλίση και τον θώρακα να έχει μία απαλή εξωτερική κλίση.

Πως θα την πετύχετε;

Μπορεί να μην είναι πάντοτε εύκολη η διατήρηση της τέλειας στάσης σώματος. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η κατάλληλη στήριξη από το αναπηρικό αμαξίδιο που χρησιμοποιείτε. Για να αποφευχθεί ο τραυματισμός και η ταλαιπωρία επιλέξτε ένα αναπηρικό αμαξίδιο που καλύπτει τις ανάγκες σας και κρατά το σώμα σας σε σωστή στάση. Είτε είναι ηλεκτροκίνητο, απλού, ειδικού ή ελαφρού τύπου, ο σχεδιασμός του αμαξιδίου πρέπει να στηρίζει το σώμα σας σε κάθε περίπτωση.

Γιατί είναι σημαντική;

Η κακή στάση σώματος μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, είτε σοβαρά είτε ενοχλητικά. Για παράδειγμα, η κλίση του σώματος προς τα εμπρός όταν κάθεστε στο αναπηρικό αμαξίδιο μπορεί να επηρεάσει την αναπνοή. Το διάφραγμα πιέζεται και ωθείται προς τα επάνω, δηλαδή προς το στήθος. Ακόμη, οι μύες που δεν χρησιμοποιούνται μπορεί να ατροφήσουν και οι σύνδεσμοι να αποδυναμωθούν. Εάν τα πόδια σας δεν είναι τοποθετημένα σωστά, τότε θα νιώσετε μούδιασμα και ενοχλήσεις στα κάτω άκρα. Η συνεχής κλίση προς τα εμπρός ή προς τα πλάγια στο αναπηρικό αμαξίδιο μπορεί να προκαλέσει πόνους στον αυχένα, στο κεφάλι και στους ώμους.

Πώς θα αποφύγετε τα προβλήματα;

Τα τελευταίας τεχνολογίας αναπηρικά αμαξίδια έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα την άνεση και την ασφάλεια του χρήστη. Συχνά, διαθέτουν εργονομικό κάθισμα, σύστημα ανακούφισης της πίεσης, επιπρόσθετη στήριξη της πλάτης και μειωμένη ολίσθηση. Πλέον, υπάρχουν αρκετές επιλογές και μία μεγάλη γκάμα αναπηρικών αμαξιδίων που καλύπτουν όλες τις ανάγκες σε οικονομικές τιμές. Ωστόσο, η άνεση και η σωστή στάση σώματος πρέπει να έρχονται πρώτα στη λίστα κριτηρίων για να επιλέξετε τελικά το ιδανικό αναπηρικό αμαξίδιο.

Στη Σοφιανός Ορθοπεδικά Είδη θα βρείτε άριστης ποιότητας αναπηρικά αμαξίδια.

Πηγή: passionatepeople.invacare.eu.com

Σχολιάστε

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps