διαλέξτε-το-σωστό-αναπηρικό-αμαξίδιο

ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ: Απόλυτος Οδηγός

Είστε ευχαριστημένος από το αμαξίδιο σας;

Το πρώτο αναπηρικό αμαξίδιο χρονολογείτε το 1655 και πλέον υπάρχουν πάρα πολλοί κατασκευαστές και διαφορετικά αναπηρικα αμαξιδια. Παρόλη όμως την εξέλιξη, εκτιμάται ότι το 80-90% των χρηστών των αναπηρικών αμαξιδίων χρησιμοποιούν ένα αμαξίδιο που δεν ταιριάζει απόλυτα στο σώμα τους!

Εάν αισθάνεστε δυσφορία και δυσκολία με το αμαξίδιο που χρησιμοποιείται, διαβάστε τον παρακάτω οδηγό για να βρείτε πως να διαλέξετε το σωστό αμαξίδιο για εσάς!

Ξέρατε ότι;Το να αισθάνεστε άβολα μειώνει την αυτοπεποίθηση σας και αυξάνει τον κίνδυνο για πόνο και την εμφάνιση προβλημάτων υγείας; Σύμφωνα με έρευνα το ποσοστό τέτοιων περιπτώσεων είναι 52%.

Σύντομη Περιγραφή

Το να διαλέξετε το πιο ταιριαστό, στο σώμα σας, αμαξίδιο είναι πολύ σημαντικό. Το λάθος αμαξίδιο συνεπάγεται σε λάθος στάση σώματος, επιπλέον κόπο, αχρείαστη δυσφορία και σε βάθος χρόνου ακόμα πιο σοβαρές επιπτώσεις.

Τέλειο και μοναδικό στο σώμα σας και στις δραστηριοτητές σας θα είναι πάντα μόνο ένα custom made αμαξίδιο. Τα παρακάτω στοιχεία όμως θα σας δώσουν την απαραίτητη γνώση για να διαλέξετε το κατάλληλο για εσάς αμαξίδιο ακόμα και από τυποποιημένα αμαξίδια ψάχνοντας τις διαστάσεις και τον σχεδιασμό που ταιριάζουν περισσότερο σε εσάς.

Οι κύριες ερωτήσεις πριν ξεκινήσουμε την αναζήτηση τεχνικών χαρακτηριστικών που μας ταιριάζουν, είναι για τι χρήση προορίζεται το αμαξίδιο μας;

  1. Ποια είναι η πάθηση του χρήστη;
  2. Θέλουμε να κινούμαστε αυτόνομα ή μόνο με συνοδό;
  3. Προορίζεται για εσωτερικούς ή και για εξωτερικούς χώρους;
  4. Χρειάζετε να έχει τουαλέτα το αμαξίδιο;
  5. Τι βάρος έχει ο χρήστης;
  6. Πόσο είναι το πλάτος του στενότερου περάσματος / πόρτας στο χώρο μας;
  7. Θέλουμε να αποθηκεύεται και να μεταφέρετε με ευκολία;

Απαντώντας στις παραπάνω ερωτήσεις περιορίζεται η αναζητησή μας ανάλογα με τις απαντήσεις.

  1. Αναλόγως με το που και πόση λειτουργικότητα υπάρχει στα υπόλοιπα μέρη του σώματος, υπάρχουν και διαφορετικές επιλογές, με την πλειονότητα των απλών αμαξιδίων να απαιτούν κάποιο έλεγχο του κορμού.
  2. Για να έχουμε αυτόνομη κίνηση πρέπει να ανατρέξουμε σε αμαξίδια με μεγάλους πίσω τροχούς. Αν κινούμαστε με συνοδό βέβαια μπορούμε να “γλυτώσουμε” λίγους πόντους από το συνολικό πλάτος αμαξιδίου, διαλέγοντας αμαξίδιο μεταφοράς με μικρομεσαίους πίσω τροχούς.
  3. Αν θέλουμε να κινούμαστε και σε εξωτερικούς χώρους τότε ψάχνουμε για αμαξίδια με μεγάλους ή μικρομεσαίους πίσω τροχούς (και όχι αμαξίδια με πολύ μικρούς πίσω τροχούς, νοσοκομειακά αμαξίδια τουαλέτας).
  4. Ψάχνουμε για αμαξίδιο τουαλέτας
  5. Το κάθε αναπηρικό αμαξίδιο έχει διαφορετικές προδιαγραφές με την πλειονότητα αυτών να έχει αντοχή βάρους 100kg. Aναλόγως όμως με αυτό που χρειαζόμαστε υπάρχουν και διαφορετικού βάρους αντοχής αμαξίδια.
  6. Πρέπει πάντα να διαλέξουμε ένα αμαξίδιο που πρώτα από όλα εξυπηρετεί τον χώρο μας. Έτσι είναι σημαντικό να ξέρουμε το πλάτος του μικρότερου περάσματος μέσα ή έξω από τους χώρους που θα χρησιμοποιούμε έτσι ώστε να διαλέξουμε ένα αμαξίδιο με συνολικό πλάτος μικρότερο από αυτό που μετρήσαμε!
  7. Ένα αναπηρικο αμαξιδιο ελαφρου τυπου μπορεί να είναι ιδανικό για βοηθούς, όταν σηκώνουν και αποθηκεύουν το αμαξίδιο σε ένα αμάξι π.χ., καθώς είναι κατασκευασμένα με υλικό που τα καθιστά πιο ελαφριά!

Τα παραπάνω θα σας δώσουν μια γρήγορη και σαφή εικόνα για το τι είδους αμαξίδια πρέπει να ψάχνετε και εντρυφώντας στα παρακάτω χαρακτηριστικά και μετρήσεις θα είστε σε θέση να διαλέξετε το ιδανικότερο αμαξίδιο για εσάς και το budget που θέλετε να διαθέσετε.

Διαστάσεις Αμαξιδίου

Η επιλογή του κατάλληλου αμαξιδίου για να ταιριάζει απόλυτα στο σώμα σας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από διάφορες μετρήσεις γύρω από τις διαστάσεις και κάποια επιπλέον τεχνικά χαρακτηριστικά του αμαξιδίου.

Ένα αμαξίδιο που δεν είναι στα μέτρα σας μπορεί να αναγκάσει την λεκάνη και την σπονδυλική σας στήλη σε λανθασμένη στάση που με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας όπως: κόπωση, πόνο, μολύνσεις, βλάβη των ιστών, αναπνευστικά προβλήματα και μόνιμους τραυματισμούς. Επίσης ένα μεγάλο και βαρύ αμαξίδιο μπορεί να προσθέτει άσκοπα βάρος το οποίο συνεπάγετε ότι θα απαιτείται μεγαλύτερος κόπος για να το προωθήσετε, να κάνετε ελιγμούς ή να το μεταφέρετε.

Τα στοιχεία αυτά μπορούν να περιορίσουν την απόδοση σας και να δυσχεραίνουν την χρήση του αμαξιδίου. Θα απαιτείται να καταβάλετε περισσότερη ενέργεια για την προώθηση σας και το άνω μέρος του σώματος σας θα καταπονείται περισσότερο.

Σημείωση:Το μέγεθος του καθίσματος καθορίζει και το συνολικό μέγεθος της αναπηρικής πολυθρόνας, το οποίο μπορεί να επηρεάσει το πόσο εύκολη είναι η πλοήγηση στις πόρτες, τους διαδρόμους και άλλους στενούς χώρους Το μέγεθος επηρεάζει επίσης την ακτίνα στροφής της αναπηρικής πολυθρόνας, η οποία καθορίζει πόσο εύκολα μπορεί η καρέκλα να κάνει μια στροφή 180 μοιρών.

Πλάτος Καθίσματος

Το πλάτος του καθίσματος είναι το διάστημα από το ένα υποβραχιόνιο έως το άλλο. Τα αναπηρικά καροτσάκια διατίθενται σε πολλά πλάτη καθισμάτων, συνήθως από 40 έως 50 εκατοστά, με το πιο κοινό πλάτος να είναι 46 εκατοστά.

Ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος να μετρήσετε το ιδανικό πλάτος αμαξιδίου για εσάς είναι να ξαπλώσετε σε μια επιφάνεια και να βάλετε κολλητά σε εσάς 2 αντικείμενα από την αριστερή και δεξιά πλευρά της λεκάνης σας.

Η απόσταση των 2 αυτών αντικειμένων θα είναι το ιδανικό νούμερο του πλάτους καθισματός σας.

λάθος-στάση-σώματος
Μεγαλύτερο πλάτος από το σωστό, έχει ως αποτέλεσμα τη λάθος στάση σώματος!

Με την παραπάνω μέτρηση λαμβάνουμε το ιδανικό νούμερο πλάτους έτσι ώστε το κάθισμα να μη μας είναι ούτε πιο στενό από όσο πρέπει αλλά και ούτε μεγαλύτερο με αποτέλεσμα να μη μας συγκρατεί σε σωστή στάση σώματος, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει διάφορα μακροχρόνια προβλήματα.

Το πλάτος του καθίσματος κάθε αμαξιδίου μπορείτε να το βρείτε κάτω από τα “Τεχνικά Χαρακτηριστικά” στα περισσότερα προϊόντα.

Βάθος Καθίσματος

Το βάθος του καθίσματος είναι η απόσταση από την πλάτη μέχρι το μπροστινό άκρο του καθίσματος. Το μήκος καθίσματος που θα διαλέξουμε, έχει σχέση με το ύψος του χρήστη. Τα βάθη των καθισμάτων είναι και αυτά μεταβλητά και θα πρέπει να μετρώνται βάζοντας τον χρήστη αναπηρικής πολυθρόνας να κάθεται με την πλάτη του ίσια σε μια φυσική και ενεργή θέση.

Στη στάση αυτή μετράμε από τη λεκάνη μέχρι το γόνατο. Αυτό είναι το ιδανικό νούμερο βάθους καθίσματος.

Στα τυποποιημένα αμαξίδια δεν υπάρχει μεγάλη ελευθερία στη επιλογή ακριβούς βάθους καθίσματος. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό λαμβάνεται πιο σοβαρά υπόψιν περισσότερο στα custom made αμαξίδια.

Το βάθος του καθίσματος κάθε αμαξιδίου βρίσκεται κάτω από τα “Τεχνικά Χαρακτηριστικά” στα περισσότερα προϊόντα.

Ύψος Καθίσματος

Στα περισσότερα τυποποιημένα αμαξίδια, το ύψος της πλάτης είναι σταθερό και κυμαίνεται από 40-50cm, δηλαδή έχουν “ψηλή” πλάτη για να ταιριάζει στους περισσότερους χρήστες ύψους 1.5μ και πάνω.

Η “ψηλή” πλάτη είναι και απαραίτητη για χρήστες που δεν έχουν καθόλου λειτουργία των κοιλιακών μυών, και προτιμητέα σε ηλικιωμένους χρήστες.

Χρήστες με ενεργούς κοιλιακούς μυς, καλό είναι να προτιμούν χαμηλή έως πολύ χαμηλή πλάτη, η οποία συνήθως θα την βρείτε μόνο σε custom made αμαξίδια.

Ύψος Αμαξιδίου

Το ύψος της καρέκλας – ή το συνολικό ύψος του αμαξιδίου – θα επηρεάσει την ευκολία μεταφοράς και ελιγμών της αναπηρικής καρέκλας. Τα ψηλότερα αναπηρικά καροτσάκια μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αποθηκευτούν στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου, ενώ όσο μικρότερα είναι τόσο πιο εύκολα είναι στην αποθήκευση και μεταφορά τους.

Επιπλέον ασφάλεια

Το ύψος του καθίσματος μετριέται σε δύο διαφορετικά σημεία: στο μπροστινό και στο πίσω μέρος. Μπροστινό ύψος είναι το σημείο που σχηματίζει η γωνία μεταξύ καθίσματος-υποποδίου και το πίσω ύψος θεωρείται το σημείο της πίσω γωνίας μεταξύ πλάτης-καθίσματος. Αυτό που καλό είναι να λάβουμε υπ’ όψιν μας σε αυτή την μέτρηση είναι ότι το πίσω μέρος θα πρέπει να είναι περίπου 7-10 cm πιο χαμηλό από το μπροστινό. Δηλαδή, στην ουσία, το κάθισμα θα πρέπει να έχει μια κλίση προς τα πίσω.

Αυτό το κάνει πιο σταθερό και βοηθάει στην περίπτωση που θέλουμε να σκύψουμε να πιάσουμε κάτι από μπροστά. Αν δεν έχει κλίση, υπάρχει η πιθανότητα, μόλις σκύψουμε ή σε μια απότομη κατηφόρα, να γλιστρήσουμε μπροστά και να πέσουμε. Για να βρούμε το ιδανικό πίσω ύψος αμαξιδίου, θα πρέπει όταν καθόμαστε κανονικά με τεντωμένα χέρια και ανοιχτές παλάμες, το κέντρο του άξονα του τροχού να είναι στο κέντρο της παλάμης μας.

Απόσταση Υποποδίου-Καθίσματος

Γι’ αυτή τη μέτρηση θα υπολογίσουμε την απόσταση από την κλείδωση του γόνατος μέχρι το κάτω μέρος του πέλματος (πατούσα). Στη μέτρηση πρέπει να συνυπολογίσουμε και το ύψος του μαξιλαριού (5-10 cm), αν χρησιμοποιούμε. Προσοχή: Το πέλμα θα πρέπει να πατάει καλά στο υποπόδιο και όχι ίσα-ίσα να ακουμπάει.

Απόσταση Υποποδίου-Εδάφους

Η απόσταση του υποποδίου από το έδαφος πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 6 cm ώστε να μην βρίσκει σε πέτρες η πλάκες πεζοδρομίου που συνήθως εξέχουν. Τα περισσότερα υποπόδια είναι ρυθμιζόμενα ως προς το ύψος τους.

Γωνία Υποποδίου

Η γωνία του υποποδίου παίζει ρόλο στη σταθερότητα και συμβάλλει στο ολικό μήκος του αμαξιδίου. Όταν ένα υποπόδιο έχει πολύ ανοιχτή γωνία, καθόμαστε με τα πόδια πιο τεντωμένα προς τα εμπρός, με αποτέλεσμα να είναι πιο μακρύ το αμαξίδιο και να μην χωράει κάπου όπου θα χωρούσε ένα άλλο με πιο μικρή γωνία. Η ιδανική γωνία είναι σε 90 μοίρες με το κάθισμα.

Εάν η γωνία είναι πιο μικρή από 90 μοίρες είναι αρκετά επικίνδυνο σε κάποιο μπλοκάρισμα των μπροστινών τροχών να πέσουμε μπροστά.

Κέντρο Βάρους

Η σημαντικότερη από όλες τις ρυθμίσεις στα custom made αμαξίδια, είναι αυτή του κέντρου βάρους.

Το κέντρο βάρους ρυθμίζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις και την εμπειρία που έχει ο χρήστης του αμαξιδίου. Κέντρο βάρους είναι η απόσταση που έχει ο άξονας των τροχών από τον κατακόρυφο άξονα της πλάτης.

Ένα αμαξίδιο που έχει τον άξονα στα 5 cm από τον άξονα της πλάτης, είναι πολύ πιο δύσκολο να σηκωθεί στους πίσω τροχούς και να ανέβει ένα πεζοδρόμιο, κινείται πιο δύσκολα σε ευθεία, στρίβει πιο δύσκολα, αλλά δεν πρόκειται να πέσει προς τα πίσω ποτέ.

Ένα αμαξίδιο με ρυθμισμένο τον άξονα στα 10 cm, είναι πολύ πιο ευκίνητο σε όλους τους τομείς, αλλά έχει σαν αποτέλεσμα να σηκώνεται πολύ πιο εύκολα στους πίσω τροχούς γι’ αυτό και απευθύνεται σε έμπειρους χρήστες. Μια ρύθμιση στα 7 cm, για κάποιον αρχάριο αλλά δραστήριο χρήστη, είναι ικανοποιητική.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Όταν αγοράζετε ένα αναπηρικό καροτσάκι, υπάρχουν ορισμένα σημαντικά χαρακτηριστικά γύρω από την κατασκευή του αμαξιδίου που θα διαλέξετε και που πρέπει να λάβετε υπόψη. Τα παρακάτω θα σας δώσουν μια καλή ιδέα για το τι είναι διαθέσιμο και τι πρέπει να αναζητήσετε πριν κάνετε την αγορά σας.

Υλικό Καθίσματος (Άνεση)

Κάθε καροτσακι αναπηρικο που χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση πρέπει να είναι άνετο. Το κάθισμα είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη εδώ.

Τα περισσότερα είναι κατασκευασμένα είτε από ύφασμα-νάιλον είτε από δέρμα ( επειδή και τα δύο υλικά είναι ανθεκτικά και καθαρίζονται εύκολα ) και ορισμένα καθίσματα μπορεί να χρειάζονται μαξιλάρι ή επιπρόσθετη στήριξη πλάτης για να αυξήσουν την άνεση.

Για κάποιους χρήστες με επικινδυνότητα εμφάνισης ελκών, προτείνετε να αγοράζετε και μαξιλάρι κατάκλισης αμαξιδίου μαζί με το αμαξιδίο σας.

Υλικό Σκελετού (Βάρος)

Εάν μεταφέρετε το αναπηρικό σας καροτσάκι σε συχνή βάση ή εάν θέλετε κάτι που είναι εύκολο να το διαχειριστείτε όταν ταξιδεύετε, θα θελήσετε να λάβετε υπόψιν το βάρος του αμαξιδίου. Τα αμαξίδια μεταφοράς αλουμινίου (ελαφρού τύπου) και τα παιδικά αμαξίδια είναι ελαφρύτερα από τα υπόλοιπα χειροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια.

Το βάρος του αμαξιδίου μπορεί να κυμαίνεται από 8.5kg έως πάνω από 30kg ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του και τα πρόσθετα αξεσουάρ.

Τα συνηθέστερα υλικά από τα όποια κατασκευάζονται τα ελαφριού τύπου αμαξιδια είναι: το αλουμίνιο, το τιτάνιο, και -τώρα τελευταία- το ανθρακόνημα. Το αλουμίνιο είναι αρκετά αξιόπιστο, δοκιμασμένο πολλά χρόνια, ελαφρύ, και ελαστικό σαν μέταλλο.

Το τιτάνιο (κράμα τιτάνιου) είναι λίγο πιο ελαφρύ από το αλουμίνιο, χρησιμοποιείται αρκετά τα τελευταία χρόνια, είναι πιο άκαμπτο, και φυσικά πιο ακριβό.

Τέλος, το ανθρακόνημα είναι πολύ πιο ελαφρύ και από τα δύο προηγούμενα, τελείως άκαμπτο, και απευθύνεται σε χρήστες που δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος του αλουμινίου και του τιτανίου.

Υποβραχιόνια

Τα υποβραχιόνια παρέχουν πρόσθετη άνεση και υποστήριξη. Στα πολύ οικονομικά αμαξίδια συνήθως είναι σταθερά, αλλά στα περισσότερα μοντέλα αφαιρούνται (ή μπορούν να αναποδογυρίσουν) για να διευκολύνουν την είσοδο και έξοδο από το αμαξίδιο αλλά και γενικά την μεταφορά και αποθήκευση του αμαξιδίου.

Πολλά υποβραχιόνια βρίσκονται στο ύψος του τραπεζιού ή του γραφείου, γεγονός που τους επιτρέπει να μπαίνουν εύκολα κάτω από μια τυπική επιφάνεια τραπεζιού.

Υποπόδια

Διατίθενται σε διάφορα στυλ και σχέδια, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι εάν θέλετε τα υποπόδια να είναι σταθερά ή να είναι προσθαφαιρούμενα. Τα προσθαφαιρούμενα υποπόδια μας εξοικονομούν χώρο κατά την μεταφορά και αποθήκευση του αμαξιδίου.

Τα σταθερά υποπόδια συνήθως τα συναντάμε στα πολύ οικονομικά αμαξίδια σε αντίθεση με τα custom made αμαξίδια, όπου και εκεί είναι σταθερά, αλλά είναι ρυθμισμένα ήδη στα μέτρα μας.

Σε όλα τα αμαξίδια ρυθμίζεται το ύψος των υποποδίων έτσι ώστε να μας ταιριάζει σύμφωνα με την παραπάνω μέτρηση (Απόσταση υποποδίου από κάθισμα)

Επίσης υπάρχουν και ανακλινόμενα υποπόδια (συνήθως στα αμαξίδια ειδικού τύπου) για χρήστες που τους έχει ζητήθει από τον γιατρό να μπορούν να βάλουν το πόδι τους σε ευθεία.

Πίσω Τροχοί

Οι τροχοί μπορούν να προσθέσουν σταθερότητα και άνεση στη συνολική οδήγηση ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους. Οι περισσότεροι τροχοί είναι είτε ελαστικοί είτε ημιπνευματικοί, γεγονός που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κυλά η αναπηρική καρέκλα σε διαφορετικές επιφάνειες.

Οι πίσω τροχοί χωρίζονται επίσης σε συμπαγείς και φουσκωτούς. Οι συμπαγείς τροχοί δεν χρειάζονται συντήρηση, ενώ οι φουσκωτοί χρειάζονται συντήρηση με την πάροδο του χρόνου. Παρόλο που θα πρέπει να προσθέσετε αέρα στη σαμπρέλα των φουσκωτών τροχών, αυτοί προσφέρουν μεγαλύτερη απορρόφηση κραδασμών κατά την κίνηση σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης ανάλογα με το αμαξίδιο μπορεί οι πίσω τροχοί να είναι προσθαφαιρούμενοι, καθιστώντας έτσι το αμαξίδιο πιο εύκολο στην αποθήκευση και μεταφορά του μέσα σε ένα αμάξι.

Μπροστινά Ροδάκια

Είναι πολύ σημαντικό τα μπροστινά ροδάκια να είναι αρκετά μεγάλα και από soft υλικό αν έχουμε σκοπό να κινούμαστε και σε εξωτερικούς χώρους ελεύθερα. Τα μικρά ροδάκια μπορεί να εξοικονομούν χώρο αν χρησιμοποιείτε το αμαξίδιο μόνο σε εσωτερικούς χώρους, αλλά κάνουν την μετακίνηση πιο δύσκολη, ειδικά σε πλακόστρωτους δρόμους.

Επιπλέον Επιλογές

Επιπλέον επιλογές που υπάρχουν σε κάποια αμαξίδια και πρέπει να γνωρίζετε πριν διαλέξετε το αμαξίδιο που θα σας ταιριάξει απόλυτα είναι:

  • Φρένα συνοδού (για γρήγορο και εύκολο σταμάτημα από τον συνοδό)
  • Ανακλινόμενη Πλάτη
  • Ζώνη ασφάλειας
  • Με τουαλέτα ή χωρίς

Επιπλέον υπάρχουν και αμαξίδια μπάνιου τα οποία είναι αδιάβροχα για χρήση μπάνιου! 0808378 | 09-2-165 | TS-200

Ποιοι δικαιούνται αναπηρικό καροτσάκι;

Δεν χρειάζεστε ιατρική συνταγή για να αγοράσετε ή να χρησιμοποιήσετε αναπηρικό καροτσάκι. Ο λόγος που θα χρειαστείτε μια συνταγή για αναπηρικό καροτσάκι είναι εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε την ασφαλειά σας για να καλύψετε τα έξοδα του αναπηρικού αμαξιδίου σας.

Για να πληροίτε τις προϋποθέσεις για αναπηρικό αμαξίδιο, πρέπει να δείξετε στον γιατρό σας ότι έχετε περιορισμένη κινητικότητα και ότι είστε σωματικά ικανοί να χειρίζεστε αναπηρικό αμαξίδιο χωρίς βοήθεια. Εάν η περιορισμένη κινητικότητά σας, παρεμποδίζει τις καθημερινές εργασίες – από το να κυκλοφορείτε στο σπίτι σας μέχρι την ολοκλήρωση βασικών λειτουργιών όπως το ντύσιμο – μπορεί να πληροίτε τις προϋποθέσεις για αναπηρικά αμαξίδια ΕΟΠΥΥ.

Ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει την ιατρική σας ανάγκη για αναπηρικό καροτσάκι αξιολογώντας τους περιορισμούς κινητικότητάς σας, καθώς και συζητώντας πώς πιστεύετε ότι θα ωφεληθείτε από αυτό.

Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησής σας, ο γιατρός σας θα καθορίσει εάν οι ημερήσιοι περιορισμοί σας πληρούν τις απαιτήσεις για την ανάγκη αναπηρικής καρέκλας.

Η ασφάλισή σας μπορεί να καλύψει έως κάποιο ποσό τα έξοδα που σχετίζονται με ένα αναπηρικό αμαξίδιο ανάλογα με την ιατρική σας ανάγκη, τη συνταγή σας και την ασφαλιστική σας κάλυψη.

Σημείωση:Για να λάβετε ασφαλιστική κάλυψη απαιτείται συνταγή γιατρού.

Συνταγή μέσω ΕΟΠΥΥ(ΕΚΠΥ)

Οι ειδικότητες γιατρού που μπορούν να γράψουν συνταγή για αναπηρικό αμαξίδιο είναι Νευρολόγος, Φυσίατρος και Ορθοπεδικός.

Αν δεν γνωρίζετε κάποιον γιατρό, μπορείτε να βρείτε έναν, κοντά στην περιοχή σας μέσω της σελίδας ΕΟΠΥΥ πάροχοι υγείας και να κλείσετε ένα ραντεβού.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την συνταγογράφηση αμαξιδίων στη σελίδα μας Παροχές ΕΚΠΥ και στη σελίδα λίστα παροχών ΕΟΠΥΥ βάζοντας την λέξη αμαξίδιο στο πεδίο αναζήτησης.

λίστα παροχών ΕΟΠΥΥ (αναζήτηση: αμαξίδια)

Ποιο είναι το καλύτερο αμαξίδιο για ηλικιωμένους;

Το καλύτερο αναπηρικό αμαξίδιο για ηλικιωμένους είναι αυτό που είναι ελαφρύ, φιλικό προς το χρήστη και εύκολο στην αναδίπλωση και τη μεταφορά. Τα αναπηρικά αμαξίδια που πληρούν αυτές τις απαιτήσεις επιτρέπουν στους ηλικιωμένους χρήστες να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να αυξήσουν την κινητικότητά τους χωρίς να απαιτούν τη βοήθεια άλλων.

Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αναπηρικού αμαξιδίου για ηλικιωμένους είναι το αναπηρικο αμαξιδιο ελαφρου τυπου Breezy Style της Sunrise Medical.

Αυτό το σύνθετο αναπηρικό αμαξίδιο παρέχει φανταστική ευελιξία σε διάφορα σενάρια οδήγησης. Παρέχει ομαλή οδήγηση, είναι εξαιρετικά εύκολο στη μεταφορά και είναι εύκολο να συντηρηθεί και να διατηρηθεί καθαρό. Οι ανακλινόμενοι βραχίονες καθιστούν επίσης εύκολη τη μεταφορά μέσα και έξω από το κάθισμα. Με extra χαρακτηριστικά όπως ανακλινόμενη πλάτη και προσθαφαιρούμενους πίσω τροχούς.

Οι υποψήφιοι αγοραστές αναπηρικών αμαξιδίων συχνά ενδιαφέρονται να αγοράσουν ένα ελαφρύ αναπηρικό αμαξίδιο. Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτά τα αναπηρικά καροτσάκια έχουν ελαφρύ σκελετό και είναι φορητά. Αυτό τα καθιστά μια εξαιρετική επιλογή βασικού αμαξιδίου, καθώς μπορούν εύκολα να μεταφερθούν από το σπίτι σας, στην εργασία ή σε οποιαδήποτε εξόρμηση.

Δείτε όλα τα αμαξίδια αλουμινίου μεταφοράς, της Σοφιανός Ορθοπεδικά.

Κόστος

Πόσο κοστίζει η αγορά ενός αναπηρικού αμαξιδίου;

Η βασική τιμή ενός αναπηρικού αμαξιδίου εξαρτάται από τη μάρκα, το μοντέλο και το στυλ, με τα χειροκίνητα αναπηρικά αμαξίδια να κοστίζουν λιγότερο κατά μέσο όρο από τα ηλεκτρικά αναπηρικά αμαξίδια. Τα αναπηρικά αμαξίδια βαρέως τύπου έχουν επίσης ελαφρώς υψηλότερη μέση τιμή.

Η μέση χειροκίνητη αναπηρική καρέκλα που διατίθεται από τη Σοφιανός Ορθοπεδικά κοστίζει περίπου 325,00€, με τις φθηνότερες επιλογές να κοστίζουν 125,00€ ή και λιγότερο.

Σημείωση για εμάς:Προσπαθούμε πάντα να εξασφαλίζουμε τις καλύτερες τιμές στην αγορά για ανθρώπους που δεν έχουν την δυνατότητα αγοράς αμαξιδίου μέσω ασφαλιστικού ταμείου.

Για τους πιο έμπειρους χρήστες, υπάρχει και η επιλογή custom made αμαξιδίων που το κόστος είναι διαφορετικό από αυτό των τυποποιημένων αμαξιδίων.

Μπορείτε να αγοράσετε ή να νοικιάσετε αναπηρικά αμαξίδια ανάλογα με τις ανάγκες σας και τη διαθεσιμότητα συγκεκριμένων μοντέλων. Συχνά μπορεί να είναι πιο αποδοτικό να νοικιάσετε ένα αναπηρικό καροτσάκι αν δεν θέλετε να δεσμευτείτε για μεγάλο διάστημα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ενοικίασης ή αγοράς αναπηρικού αμαξιδίου, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Επιπλέον Πηγές:

https://www.disabled.gr/odigos-epilogis-chirokinitou-amaxidiou/

https://scootaround.com/en/wheelchair-buying-guide

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps