Ελαστικές κάλτσες και καλσόν φλεβίτιδας – τί κάνουν;

Παρατηρείτε στα πόδια σας κιρσούς, ευρυαγγείες και γενικά φλεβίτιδες; συνοδεύονται από πόνο, αίσθημα βάρους, κάψιμο, πρήξιμο ή και τοπική φαγούρας; Τί μπορείτε να κάνετε:

Κιρσοί και Ευρυαγγείες
*Οι κιρσοί, οι ευρυαγγείες και γενικά οι φλεβίτιδες είναι από τα πιο συχνά και χρόνια προβλήματα των γυναικείων ποδιών και μπορεί να συνοδεύονται από πόνο, αίσθημα βάρους, κάψιμο, πρήξιμο ή και τοπικής φαγούρας.

*Οι κιρσοί που είναι και η πιο σοβαρή περίπτωση από τις παθήσεις των φλεβών, διακρίνονται στο δέρμα σαν κορδόνια, πολλές φορές με τη μορφή θρόμβων και συνήθως συνοδεύονται από πόνο ή πρήξιμο. Αντίθετα οι ευρυαγγείες είναι μικρά κόκκινα και μπλε αγγεία, που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

*Η κληρονομικότητα είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη δημιουργία των φλεβικών παθήσεων και κυρίως στη δημιουργία κιρσών.

*Όμως και η παρατεταμένη ορθοστασία (λόγω εργασίας), η εγκυμοσύνη, η έλλειψη άσκησης, η χρήση αντισυλληπτικών και οιστρογόνων, είναι επίσης μερικοί από τους παράγοντες που προδιαθέτουν για φλεβίτιδες και επίσης για κιρσούς.

Τι μπορείτε να κάνετε:
*Η επίσκεψη σε ένα ειδικό κέντρο για να προσδιοριστούν τα αίτια και η σοβαρότητα του προβλήματος από τον αγγειοχειρουργό είναι απαραίτητη. Με μια απλή εξέταση (φλεβογραφία) ο αγγειολόγος μπορεί να διαγνώσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

*Μην ξεχνάτε το περπάτημα, που είναι η καλύτερη άσκηση, καθώς διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος.

*Το ποδήλατο και το κολύμπι, που είναι επίσης ιδανικές ασκήσεις για πόδια με φλεβικά προβλήματα.

*Θα σας βοηθήσουν οι ελαστικές κάλτσες και τα καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης, που ανακουφίζουν, ξεκουράζουν και προστατεύουν τα πόδια.

*Αν ο γιατρός σάς συστήσει να χρησιμοποιείτε τέτοια καλσόν, τότε θα πρέπει να τα φοράτε μόλις ξυπνήσετε το πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.

*Τοποθετείτε τα πόδια σας σε ένα ψηλό μαξιλάρι, όταν κοιμάστε ή ξεκουράζεστε.

*Συνηθίστε να κάθεστε καθημερινά στην άκρη της μπανιέρας και να ρίχνετε κρύο νερό στα πόδια σας για ένα λεπτό. Έπειτα να το γυρίζετε σε μέτριο ζεστό, για ένα λεπτό πάλι.

*Στη συνέχεια, να χρησιμοποιείτε εναλλάξ ζεστό και κρύο νερό για πέντε λεπτά συνολικά, τελειώνοντας με κρύο.

*Η άσκηση αυτή ξεκουράζει τα πόδια και είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το φλεβικό σύστημα.

Τι να αποφεύγετε: 
*Τις σφικτές συνθετικές κάλτσες.

*Την ηλιοθεραπεία, που ευνοεί τον σχηματισμό κιρσών, όταν υπάρχει προδιάθεση.

Προσοχή: Πολύ συχνά οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες πρωτοεμφανίζονται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι ορμόνες και η πίεση του αίματος, που αυξάνονται καθώς μεγαλώνει το έμβρυο, προκαλούν με τη σειρά τους τη διόγκωση των φλεβών.

*Το μεγάλωμα της μήτρας προκαλεί επίσης αυξημένη πίεση στο φλεβικό σύστημα. Ωστόσο το 60- 70% των φλεβικών προβλημάτων που παρουσιάζονται στα γυναικεία πόδια λόγω εγκυμοσύνης, συνήθως υποχωρούν ή και εξαφανίζονται μέσα στους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.

Πηγή: womenonly.gr

Σχολιάστε

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps