Ασκήσεις για το αυχενικό σύνδρομο

Πόσες φορές δεν ξύπνησες με πιασμένο τον λαιμό; Κι εκείνος ο πονοκέφαλος που δεν σε άφηνε να κοιμηθείς; 
Ιδιαίτερα αν δουλεύεις σε γραφείο, συχνά επιστρέφεις στο σπίτι με πόνο στην πλάτη, αλλά και τον σβέρκο. Οι ενοχλήσεις αυτές αποτελούν το γνωστό αυχενικό σύνδρομο. 

Δες όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτό και κάνε μικρές απλές ασκήσεις για να διώξεις τους πόνους! 

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;  

“Είναι μια κατάσταση, γνωστή σε όλους ως πάθηση, αλλά στην ουσία δεν είναι!” τονίζει στο TLIFE ο ορθοπεδικός Γεώργιος Κομματάς. “Περιγράφει μια σειρά δυσλειτουργιών που προκαλούν πόνο, δυσκαμψία, ζαλάδες, μουδιάσματα κ.α.”
Που οφείλεται;  
 
Θα μπορούσε να περιγραφεί ως ένα από τα συμπτώματα της σύγχρονης ζωής. Οι βασικές αιτίες που προκαλούν πόνο στον αυχένα, σύμφωνα με τον ορθοπεδικό κ. Κομμματά είναι:
– Ο τρόπος ζωής και εργασίας. Η στάση του σώματος μπροστά στον υπολογιστή, ο τρόπος που κάθεσαι στο γραφείο ή που βλέπεις τηλεόραση, ακόμη και το πώς κοιμάσαι.

– Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν αυχενικό σύνδρομο μετά από κάποιο τροχαίο ατύχημα.

– Το air condition είναι συχνά ο λόγος που ξυπνάς πιασμένη στο σβέρκο ή πιάνεσαι στη δουλειά.

Ποια είναι τα συμπτώματα; 
Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι πόνος στο πίσω, αλλά και στα πλαϊνά σημεία του αυχένα. Μπορεί να μην πονάς ιδιαίτερα, αλλά δυσκολεύεσαι στην κίνηση. Όσο περισσότερες κινήσεις κάνεις, τόσο ο πόνος αυξάνεται.

Εκτός από τον πόνο, μπορεί να αισθανθείς ζαλάδες, μουδιάσματα, βουητό στα αυτιά ή ακόμη και πονοκέφαλο. Αν το πρόβλημα είναι έντονο ενδέχεται να νιώσεις πόνο σε όλο το χέρι και μούδιασμα στα δάκτυλα.

Πώς θα το αντιμετωπίσεις
Αν το πρόβλημα είναι πολύ έντονο, τότε καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσεις κολάρο, για να αποφύγεις τις βίαιες κινήσεις του αυχένα.

Ένας ορθοπεδικός θα σου συστήσει ξεκούραση και θα σου δώσει παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη ή ακόμη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες θεραπείες με laser, θερμά επιθέματα κ.α με σκοπό να ανακουφιστείς από τους πόνους, να χαλαρώσουν οι μύες της περιοχής και να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος.

Ακολούθησε ένα πρόγραμμα ασκήσεων, που θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το πρόβλημα και να βελτιώσεις την κίνηση του αυχένα. Ο ορθοπεδικός Γεώργιος Κομματάς μας δίνει ένα λεπτομερή πίνακα με αυτές τις ασκήσεις. Για να τις δεις κάνε κλικ εδώ  

Σε κάθε περίπτωση αν ο πόνος επιμένει, καλό θα ήταν να επισκεφθείς έναν ειδικό. Αυτός θα σου δώσει τις απαραίτητες συμβουλές για να μην καταπονείς τον αυχένα στη δουλειά, αλλά και θα σου δείξει τον σωστό τρόπο να κοιμάσαι και να οδηγείς.

Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία του Ορθοπεδικού κ. Γεώργιου Κομματά

Πηγή: tlife.gr

Σχολιάστε

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps