Νηστεία & Χορτοφαγία: Θεϊκή Δίαιτα

Νηστεία & Χορτοφαγία: Θεϊκή Δίαιτα

Η Σαρακοστή έχει μπει για τα καλά και η καθιερωμένη νηστεία που προστάζει εγκράτεια και απόχη από τα ζωικά προϊόντα, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να συνδυάσουμε τη θρησκευτική παράδοση με την υγιεινή διατροφή.Πώς γίνεται αυτό; Η νηστεία της Σαρακοστής περιλαμβάνει αποχή από όλα τα ζωικά προϊόντα εκτός από τα θαλασσινά, και στηρίζεται κυρίως σε καρπούς, φρούτα, λαχανικά και τα προϊόντα τους. Σε αυτά τα πλαίσια, η διατροφή στη νηστεία θυμίζει έντονα τις διάφορες χορτοφαγικές διατροφικές πρακτικές. Υπάρχουν όμως οφέλη από την αποφυγή ζωικών προϊόντων και την αντικατάστασή τους με φυτικά; Η απάντηση είναι θετική. Οι χορτοφαγικές οργανώσεις, ανά τον κόσμο, υποστηρίζουν ότι η χορτοφαγία προσθέτει χρόνια ζωής, περιορίζοντας σημαντικά προβλήματα υγείας. Έτσι, ακόμα και η σύντομη εφαρμογή ενός χορτοφαγικού σχήματος, όπως η 50ήμερη νηστεία της Σαρακοστής, βελτιώνει αισθητά το σωματικό υπέρβαρο και το λιπιδαιμικό προφίλ ενώ είναι μια ιδανική ευκαιρία για αποτοξίνωση.

Συμφώνα με τους ειδικούς, μια διατροφή που βασίζεται στο κρέας και τα ζωικά λιπαρά φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας, μειώνοντας παράλληλα το προσδόκιμο ζωής, ενώ αντίθετα, η αποφυγή ζωικών λιπαρών μειώνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της «κακής» χοληστερόλης. Πιο συγκεκριμένα, οι διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες που υπάρχουν στα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης συμβάλλουν στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, στη βελτίωση των συνηθειών του εντέρου, στην αντιμετώπιση κάποιων μορφών καρκίνου αλλά και στην απώλεια βάρους. Επιπλέον, η πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, χορτοφαγική διατροφή, βοηθά στην αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου, το σακχάρου και της αρτηριακής υπέρτασης ενώ τα θαλασσινά και οι καρποί είναι πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και λιπαρών οξέων ω-3 και ω-6 με γνωστές αντιφλεγμονώδεις, καρδιοπροστατευτικές και αντικαταθλιπτικές δράσεις.

Επειδή όμως ο άνθρωπος δεν είναι αποκλειστικά φυτοφάγο ζώο, μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή μπορεί να στερήσει από τον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη Β12, ο σίδηρος και το ασβέστιο που περιέχουν τα ζωικά και γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που βρίσκουμε στο κρέας, τα αβγά και τα ψάρια. Για να τα αντικαταστήσετε, προτιμήστε να συνδυάζετε μεταξύ τους όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά και θαλασσινά αφού έτσι αποκτούν ανώτερη βιολογική αξία ενώ όταν καταναλώνονται μαζί με μία καλή πηγή βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, βύσσινο, πιπεριές κτλ) αυξάνουν και την πρόσληψη σιδήρου. Συνοψίζοντας, όταν η νηστεία γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να δράσει ευεργετικά και αποτοξινωτικά για τον οργανισμό όμως, όταν ακολουθείται κατ΄ επανάληψη, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και τη συμβουλή ειδικού, καθώς ο οργανισμός στερείται ορισμένα δυσαναπλήρωτα θρεπτικά συστατικά.

Σχολιάστε

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps