10 συμβουλές για τον πόνο στο γόνατο

10 Συμβουλές για τον Πόνο στο Γόνατο

Γνωρίζατε ότι 1 στους 3 ανθρώπους, υποφέρουν από χρόνιο πόνο στο γόνατο; Ο πόνος στο γόνατο μπορεί πραγματικά να δυσχεράνει την ημέρα σας.

Εάν υποφέρετε από πόνο στο γόνατο, υπάρχουν λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να συνεχίσετε να κινείστε και να κάνετε πράγματα με λιγότερο πόνο. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πώς να διαχειριστείτε τον πόνο στο γόνατό σας.

1: Σωματική Δραστηριότητα

Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό. Εάν το να σηκώνεστε και να κινείστε επιδεινώνει τον πόνο σας, γιατί θα θέλατε να κινηθείτε περισσότερο; Το να παραμένετε ενεργοί μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των χόνδρων των αρθρώσεων σας.

Εάν παλεύετε με την αρθρίτιδα, είναι μια εξαιρετική ιδέα να συνεχίσετε να κινείστε. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι πιθανότατα θέλετε να επιλέξετε δραστηριότητες που είναι ήπιες για τα γόνατά σας.

Μερικές ασκήσεις που μπορείτε να λάβετε υπόψη περιλαμβάνουν:

  • Περπάτημα
  • Κολύμπι
  • Tai Chi
  • Γιόγκα


Όλες αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ευελιξία σας, περιορίζοντας ταυτόχρονα το stress που βάζετε στα γόνατά σας. Θυμηθείτε πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

Επιπλέον, εάν πονάτε, σταματήστε και μιλήστε με το γιατρό σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν επιδεινώνετε το πρόβλημα.

2: Ασκήσεις Ενδυνάμωσης

Η συνεργασία με έναν φυσιοθεραπευτή μπορεί να βοηθήσει. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει ασκήσεις ενδυνάμωσης που θα σας βοηθήσουν να ενδυναμώσετε το γόνατό σας πάλι.

Θα σας βοηθήσουν επίσης να διασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείτε τη σωστή μορφή και τεχνική. Η χρήση λανθασμένης τεχνικής μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στον πόνο στο γόνατο.

Λάβετε αυτό υπόψη όταν ασχολείστε και με σωματική δραστηριότητα. Εάν δεν είστε σίγουροι αν χρησιμοποιείτε την κατάλληλη τεχνική, σκεφτείτε να συμβουλευτείτε έναν γυμναστή.

3: Παπούτσια

Τα λάθος παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν πόνο στα γόνατά σας. Εάν παρατηρείτε παρατεταμένο πόνο στα γόνατά σας, σκεφτείτε τα παπούτσια σας.

Υπάρχουν μερικοί συνήθεις τρόποι με τους οποίους τα λάθος παπούτσια μπορούν να σας επηρεάσουν. Βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε παπούτσια που παρέχουν καλή στήριξη και διατηρούν τα γόνατά σας υγιή.

Κυρίες, αυτό σημαίνει να κρατάτε τα τακούνια στο ελάχιστο. Τα τακούνια είναι επιβλαβή για τα γόνατά σας γιατί όταν περπατάτε μέσα σε αυτά, τα γόνατά σας δέχονται μεγάλη πίεση. Τα τακούνια μπορούν επίσης να προκαλέσουν κακή ευθυγράμμιση.

Αυτά τα χαριτωμένα παπούτσια δεν αξίζουν αν προκαλούν μακροπρόθεσμα προβλήματα.

4: Απώλεια βάρους & δίαιτα

Εάν είστε υπέρβαροι, ασκείτε επιπλέον πίεση στα γόνατά σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο γόνατο.

Η καλύτερη λύση, σε αυτή την περίπτωση, είναι να χάσετε βάρος. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με άσκηση και δίαιτα.

Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν είστε υπέρβαροι, σκεφτείτε τη διατροφή σας. Ορισμένες τροφές θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση φλεγμονής.

Ένα παράδειγμα αυτού είναι τα τρόφιμα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Εάν επιδιώκετε να καταπολεμήσετε τη φλεγμονή στο σώμα σας, η προσθήκη τροφών όπως ο σολομός μπορεί να σας βοηθήσει. Αν δεν σας αρέσουν τα ψάρια, δεν πειράζει.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βάλετε επιπλέον ωμέγα-3 στη διατροφή σας. Μερικές από αυτές τις τροφές περιλαμβάνουν:

  • Λιναρόσπορος
  • Σπόροι Chia
  • Καρύδια
  • Φυτικά έλαια
  • Εμπλουτισμένα τρόφιμα

5: Φορέστε επιγονατίδα

Πότε φοράμε επιγονατίδα; Αν περνάς πολύ χρόνο γονατισμένος, ή στρεσάρεις τα πόδια σου από κάποια σωματική δραστηριότητα.

Εάν ασχολείστε με δραστηριότητες που απαιτούν να γονατίζετε πολύ ή βάζουν, λόγω δραστηρίοτητας, μεγάλη πίεση στα γόνατα σας, μπορείτε να υποστηρίξετε τα γόνατα σας φορώντας επιγονατίδες. Αυτό θα τους δώσει επιπλέον υποστήριξη ενώ γονατίζετε και θα βοηθήσει στην αποφόρτιση τους κατά την κίνηση.

6: Φορέστε νάρθηκα γόνατος

Ένα καλός νάρθηκας γονάτου μπορεί να κάνει μερικά πράγματα. Πρώτον, μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε στα γόνατά σας μια μεγαλύτερη στήριξη και σύσφιξη που χρειάζονται αν εμφανίζετε πόνο στο γονατο ενώ είστε σε ηρεμία. (Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τον νάρθηκα που ταιριάζει στη περίπτωση σας)

Τα σιδερένια ελάσματα των ναρθηκών γονάτων μπορούν να παρέχουν συμπίεση. Αυτή η συμπίεση μπορεί να βοηθήσει σε οποιαδήποτε φλεγμονή που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Εάν αυτό είναι ένα όφελος που αναζητάτε, βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε ένα στήριγμα γονάτων που προσφέρει αυτό το όφελος.

Οι νάρθηκες γόνατος μπορούν επίσης να περιορίσουν το εύρος των κινήσεών σας ή ακόμα και να τα κρατήση σταθερά σε μία θέση. Εάν έχετε πόνο στα γόνατα οταν σηκώνεστε μπορεί να οφείλετε στο γεγονός ότι τα γονατά σας χρειάζονται ακινητοποίηση ή περιορισμό εύρους κίνησης που προσφέρει ένας νάρθηκας γόνατος.

Επίσης εάν τείνετε να έχετε ένα βάδισμα που προκαλεί βλάβη στα γόνατά σας, ένας νάρθηκας μπορεί να σας βοηθήσει να το διορθώσετε. Μπορεί να εμποδίσει τα γόνατά σας να κινούνται με τρόπους που δεν είναι υγιείς.

7: Παγοκύστες γόνατος

Εάν ο πόνος στο γόνατό σας οφείλεται σε έναν τρέχοντα τραυματισμό, πάρτε μερικά επιθέματα πάγου. Ένα επίθεμα κρυοθεραπείας στο γόνατό σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος από έναν τραυματισμό.

Τυλίξτε το επίθεμα σε μια πετσέτα και εφαρμόζετε ανά διαστήματα των 20 λεπτών. Αυτό θα βοηθήσει με το πρήξιμο και τη φλεγμονή σε συνδυασμό με την ανάπαυση και την ανύψωση.

8: Βοηθήματα βάδισης

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε μια πατερίτσα ή ένα μπαστούνι. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αφαιρέσετε μέρος της πίεσης από το γόνατο σας και να σας προσφέρει επιπλέον υποστήριξη σε περίπτωση που έχετε πόνο στο γονατο όταν περπατάτε.

Βεβαιωθείτε ότι εάν χρησιμοποιείτε πατερίτσα ή μπαστούνι, συνεργάζεστε με έναν ιατρό για να επιλέξετε το σωστό. Η χρήση λανθασμένων ιατρικών συσκευών μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη ζημιά.

Επίσης χρειάζετε να διαλέξετε τη σωστή πατερίτσα ή μπαστούνι για το ύψος σας.

9: Φάρμακα

Μιλήστε με το γιατρό σας για το εάν η φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να βοηθήσει. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο η χρήση ιβουπροφαίνης ή κάποιου άλλου ΜΣΑΦ για να βοηθήσει με το πρήξιμο και τη φλεγμονή.

10: Μασάζ, Χειροπράκτική ή Βελονισμός

Εάν αναζητάτε περισσότερους τρόπους για να μειώσετε τον πόνο σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν θεραπευτή μασάζ, έναν χειροπράκτη ή να κάνετε βελονισμό. Όλες αυτές οι μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του χρόνιου πόνου.

Μπορεί ακόμη και να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, ανάλογα με την αιτία του πόνου στο γόνατό σας.

Αντιμετωπίστε τον πόνο στο γόνατό σας σήμερα

Μην αφήνετε τον πόνο να σας εμποδίσει να ζήσετε τη ζωή σας. Εάν παλεύετε με τον πόνο στο γόνατο, σκεφτείτε τις λύσεις που αναφέρονται παραπάνω για να μειώσετε τον πόνο σας.

Εάν δεν γνωρίζετε τι επιγονατίδα να πάρετε ή ψάχνετε άλλα προϊόντα που μπορούν να σας βοηθήσουν, επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα και λάβετε την υποστήριξη που χρειάζεστε για να αρχίσετε να θεραπεύετε και να μειώνετε τον πόνο σας.

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps