Πελματογράφημα – Γιατί είναι απαραίτητο για όλους;

Υποφέρετε από πόνο στα πόδια;

Ακόμα και αν απαντήσατε όχι, τα πόδια σας δεν χρειάζεται να πονάνε για να προκαλούν προβλήματα και σε άλλες περιοχές του σώματός σας.

Αν εμφανίζετε οτιδήποτε από τα παρακάτω ή έχετε έντονη άσκηση ή εργασία στην καθημερινότητα σας πρέπει να δώσετε προσοχή και συνήθως “η λύση βρίσκετε στα πόδια σας”!

  • Πόνος στη μέση
  • Πελματιαία απονευρωσίτιδα
  • Υπερπρηνισμός
  • Υποπρηνισμός
  • Πλατυποδία
  • Πόνος στο ισχίο
  • Πόνος στο γόνατο
  • Ισχιαλγία
  • Αχίλλειος Τενοντίτιδα
  • Πτώση ποδιού
  • Ανισότητα μήκους ποδιού
  • “Γόνατο Δρομέα”
  • Οξύς πόνος στη φτέρνα

Πρέπει να προσέξετε πως πόδια που δεν εμφανίζουν συμπτώματα ΔΕΝ ισοδυναμούν με πόδια χωρίς προβλήματα.

Οι ελαφρά εξαρθρωμένες αρθρώσεις μπορεί να μην είναι επώδυνες, αλλά μπορούν να προκαλέσουν λειτουργικά προβλήματα, νευρολογικά ελλείμματα και άλλα προβλήματα σε όλο το σώμα. Τα εξειδικευμένα για τα πόδια σας ορθωτικά πέλματα μπορούν να βοηθήσουν υποστηρίζοντας και τοποθετώντας σωστά όλο το πόδι.

Επίσης η συνεχής καταπόνηση των ποδιών μέσω δραστηριότητας (τρέξιμο, άσκηση, εργασία) χρειάζετε προσοχή καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι εμφάνισης διάφορων προβλημάτων σε όλο το σώμα, τα οποία προέρχονται από τα πόδια, όπου αναλύουμε περισσότερο παρακάτω.

Η Κινητική Αλυσίδα

Όλα τα μέρη του σώματός σας συνδέονται μεταξύ τους και επηρεάζουν το ένα το άλλο. Το πιο σημαντικό, τα πόδια σας, είναι το «θεμέλιο».

Πελματογράφημα - Γιατί είναι απαραίτητο για όλους;
Η καλή υγεία ξεκινά από τα πόδια!

Το 99% των ποδιών είναι φυσιολογικά κατά τη γέννηση. Τα προβλήματα όμως αναπτύσσονται γρήγορα. Μέχρι τον πρώτο χρόνο, το 8% των ανθρώπων αναπτύσσει προβλήματα στα πόδια και ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 41% στην ηλικία των 5 ετών και στο 80% στην ηλικία των 20 ετών. Μέχρι την ηλικία των 40, σχεδόν όλοι έχουν κάποια πάθηση στα πόδια.

Πολλές παθήσεις των ποδιών τελικά μπορούν να συμβάλλουν σε άλλα προβλήματα υγείας “πιο πάνω στο σώμα”, ειδικά η γενικευμένη κατάσταση του «πόνου στην πλάτη» ή φυσικά στο γόνατο του δρομέα. Ο εντοπισμός ενός πιθανού προβλήματος που προέρχεται από τα πόδια μπορεί να αποτρέψει άλλους τραυματισμούς που ενδέχεται να επηρεάσουν την υγεία ή/και τον τρόπο ζωής του ανθρώπου.

Όλο το σώμα σας υποστηρίζεται και ισορροπείται από τα πόδια σας. Επομένως, εάν παραδείγματος χάρη τα πόδια σας έχουν κάποια μορφή πρηνισμού (όπως συμβαίνει στο 99% των ποδιών όλων των ανθρώπων), το σώμα σας θα υποφέρει καθώς οποιαδήποτε μορφή υπό ή υπερπρηνισμού προκαλεί με την σειρά της ανισορροπίες και πιέσεις στα γόνατα, που με τη σειρά τους ασκούν επιπρόσθετη πίεση στο ισχίο, στην πλάτη, ακόμη και μέχρι τον λαιμό μας.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Σημαίνει ότι τα πόδια σας δεν λειτουργούν στο βέλτιστο τους. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας υποφέρει, κάτι που μπορεί να φέρει πόνο στα πόδια σας ή σε άλλο μέρος του σωματός σας, χαμηλή απόδοση αλλά ακόμα και τραυματισμό.

Δεδομένου ότι το 99% όλων των ανθρώπων έχουν πρηνισμό ποδιών ή και άλλες παθήσεις στα πόδια τους, που με την σειρά τους αυτές μπορεί να συμβάλουν ή δημιουργήσουν προβλημάτα σε άλλα μέρη του σώματος, τα προσαρμοσμένα ορθωτικά πελματα είναι μια ζωτική λύση για την υγεία ολόκληρου του σώματος.

Αυτή είναι η βιοκινητική αλυσίδα σε δράση. Όταν τα πόδια μας είναι σταθεροποιημένα και σε ισορροπία, η υπόλοιπη κινητική αλυσίδα θα λειτουργεί όπως πρέπει – χωρίς πόνο!

Αλλά όταν τα πόδια μας είναι αποσταθεροποιημένα, η υπόλοιπη κινητική αλυσίδα θα επηρεαστεί αρνητικά – συνήθως με αποτέλεσμα πόνο και απώλεια λειτουργικότητας.

Πελματογράφημα - Γιατί είναι απαραίτητο για όλους;

Τι είναι το πελματογράφημα;


Το πελματογράφημα βοηθάει να εντοπιστούν περιοχές υψηλής πίεσης κάτω από το πόδι σας, που μπορεί να προκαλούν πόνο. Επιτρέπει επίσης να δούμε πώς λειτουργεί το πόδι σας καθώς περπατάτε.
Τα αποτελέσματα του πελματογραφήματος μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να διαμορφώσουν ένα σχέδιο για τη θεραπεία σας.
Τέλος μέσω όλων των δυναμικών δεδομένων του πελματογραφήματος μπορεί να κατασκευαστούν εξειδικευμένοι πάτοι ακριβώς για εσάς.

Αν εμφανίζετε οποιαδήποτε από τις παρακάτω παθήσεις μπορείτε να ανατρέξετε σε εκείνο το μέρος για να διαβάσετε περισσότερα για την σχέση του ποδιού με την πάθηση σας και λύσεις που προτείνονται.

Αν βρίσκεστε κοντά μας (Αγία Παρασκευή, Αθήνα) κλείστε ένα ραντεβού καλώντας στο 210.600.13.46 για να κάνετε ένα δωρεάν πελματογράφημα για να δείτε αν χρειάζεστε και εσείς εξειδικευμένους πάτους κατασκευής για τα πόδια σας.Πριν έρθετε, σιγουρέψτε ότι φοράτε ελαφριά ρούχα και τα παπούτσια που χρησιμοποιείτε πιο συχνά!

Πόνος στη μέση

Τα πόδια είναι το θεμέλιο του σώματος που υποστηρίζουν όλο το βάρος του. Εάν δεν υπάρχει αρκετή υποστήριξη από τα πόδια, διάφορα μέρη του σώματος – ιδιαίτερα η σπονδυλική στήλη – εκτίθενται σε πρόσθετο στρες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα:

  • Πόνος στην πλάτη, στο ισχίο, στα γόνατα και στα πόδια
  • Οσφυαλγία
  • Κακή στάση και μη φυσιολογική λειτουργία του ποδιού
  • Μειωμένη αθλητική απόδοση
  • Μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμού

Θεραπεία

Μία από τις καλύτερες διαθέσιμες θεραπείες για τον πόνο στη μέση, σε πολλές περιπτώσεις, είναι η χειροπρακτική αποκατάσταση μαζί με ένα πέλμα από πελματογράφημα. Μόλις ο γιατρός σας διορθώσει τη σπονδυλική στήλη σας (είτε μέσω ασκήσεων αποκατάστασης ή χειρουργείο), τα εξειδικευμένα ορθωτικά πέλματα θα βοηθήσουν στην ισορροπία των ποδιών σας και θα στηρίξουν την σωστή στάση του σώματος.

Αυτός ο συνδυασμός προσαρμογών και ορθωτικών πελμάτων μειώνει το στρες σε όλο το σώμα και αποκαθιστά τη σωστή λειτουργία στα κάτω άκρα. Θα σας κρατήσει χωρίς πόνο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, θα βελτιώσει τη βάση του σώματός σας και θα διατηρήσει την Κινητική Αλυσίδα ευθυγραμμισμένη: τον αστράγαλο, τα γόνατα, τη λεκάνη και τη σπονδυλική στήλη.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Γνωστή και ως «σύνδρομο πόνου στη φτέρνα», η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία πόνου στη φτέρνα, που προκύπτει από βαθμιαία εκφύλιση της πελματιαίας περιτονίας ή ξαφνικό τραύμα στην περιοχή. Τα συμπτώματα συνήθως είναι:

  • Πόνος στο κάτω μέρος της φτέρνας
  • Πόνος στην καμάρα του ποδιού
  • Πόνος που είναι συνήθως χειρότερος το πρωί όταν σηκώνεστε
  • Πόνος που αυξάνεται σε διάστημα μηνών
  • Πρήξιμο στο κάτω μέρος της φτέρνας

Θεραπεία

Υπάρχουν διάφορες ασκήσεις για την μείωση της πίεσης και πρηξίματος που θα σας προτείνει ο γιατρός σας αλλά είναι πολύ σημαντική επίσης η διόρθωση των συνθηκών που την προκάλεσαν.

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η χρήση υποστηρικτικών υποδημάτων βοηθούν στην αποκατάσταση ή στην πρόληψη. Συνιστώνται ειδικά ορθωτικά πέλματα πελματογραφήματος για να διατηρείται το πόδι σε σωστή θέση και να μειώνεται η πίεση στην πελματιαία περιτονία.

Πρηνισμός

Τι σημαίνει στην πραγματικότητα η λέξη «πρηνισμός»; Ο πρηνισμός είναι μια φυσική κίνηση του ποδιού που συμβαίνει κατά την προσγείωση του ποδιού ενώ τρέχετε ή περπατάτε.

Με απλά λόγια, ο αστράγαλος και η καμάρα σας κυλάει ή γέρνει ελαφρά προς τα μέσα, δημιουργώντας κάποια απορρόφηση κραδασμών καθώς το πόδι σας χτυπά στο έδαφος μετά από κάθε βήμα. Το να έχετε «πρηνισμό» στο πόδι σας είναι σημαντικό και απαραίτητο για το σωστό βάδισμα, αλλά είναι σημαντικό να έχετε τη σωστή ποσότητα πρηνισμού.

Ο ανεπαρκής ή υπερβολικός πρηνισμός μπορεί να είναι επιβλαβής για τα πόδια σας.

Υπερπρηνισμός – Πλατυποδία

Στον υπερπρηνισμό και στη πλατυποδία παρατηρείται πτώση της καμάρας. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα τα πέλματα μας να είναι λιγότερο απορροφητικά στους κραδασμούς και να δημιουργούν μια λιγότερο σταθερή «βάση» για όλα τα παραπάνω — τα οστά, τους μύες, τους συνδέσμους και τους τένοντες ολόκληρου του σώματος.

Έως και το 1/3 των ανθρώπων υποφέρουν από πλατυποδία.

Μπορούν επίσης να:

  • Μετατοπίσουν ολόκληρο το σώμα εκτός ευθυγράμμισης
  • Προκαλέσουν πόνους στα πόδια, τα γόνατα, τους γοφούς, τον αυχένα και/ή τη σπονδυλική στήλη
  • Οδηγήσουν σε τραυματισμό και προβλήματα αχίλλειου τενοντίτιδας και πελματιαίας απονευρωσίτιδας
  • Οι γυναίκες με πλατυποδία έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες από αυτές που δεν έχουν, να εμφανίσουν οσφυαλγία

Θεραπεία

Πέρα από τις συμβουλές του γιατρού σας για διάφορες πρακτικές γύρω από την καθημερινότητα σας αλλά και ασκήσεις για ενδυνάμωση των μυών γύρω από την καμάρα σας τα προσαρμοσμένα ορθωτικά πέλματα σε κάθε ζευγάρι παπούτσια, ενδείκνυνται πάντα για έλεγχο του πρηνισμού, υποστήριξη και άνεση.

Υποπρηνισμός

Το αντίθετο του υπερπρηνισμού που και αυτό όμως έχει σαν αποτέλεσμα το πάτημα μας να είναι λιγότερο σταθερό και να προκαλούνται έτσι επιπρόσθετες πιέσεις και σε άλλα μέρη του σώματος.

Θεραπεία

Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας ανάλογα πάντα με την καθημερινότητα σας αλλά αλλά και εδώ τα προσαρμοσμένα ορθωτικά πέλματα σε κάθε ζευγάρι παπούτσια, είναι μία από τις βέλτιστες ενέργειες που μπορείτε να ακολουθήσετε!

Πόνος στο ισχίο

Πώς μπορούν τα προσαρμοσμένα ορθωτικά να βοηθήσουν τον πόνο του ισχίου σας;

Η άρθρωση του ισχίου είναι η άρθρωση που επιτρέπει την ομαλή κίνηση κατά το τρέξιμο, το περπάτημα και άλλες κινήσεις.

Το ισχίο είναι αρκετά ανθεκτικό, αλλά με την ηλικία και τη χρήση, αυτός ο χόνδρος μέσα στην άθρωση μπορεί να φθαρεί ή να υποστεί βλάβη. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μύες, τους τένοντες και τα οστά μέσα και γύρω από το ισχίο, που προκαλούνται από μια σειρά παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, η οστεονέκρωση, ορισμένοι καρκίνοι, θυλακίτιδα, κατάγματα ισχίου, ρήξη επιχειλίου ισχίου, καταπόνηση μυών ή τενόντων και τενοντίτιδα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία του ισχίου σας είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχής όταν η εστίαση είναι στην αποκατάσταση της ισορροπημένης λειτουργίας σε ολόκληρο το σώμα – ξεκινώντας από τη βάση του σώματος – αντί απλώς να εστιάσετε στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής στους ερεθισμένους ιστούς.

Συμπτώματα

Ανάλογα με την πάθηση που προκαλεί τον πόνο στο ισχίο σας, μπορεί να αισθανθείτε ενόχληση:

  • Στο εσωτερικό της άρθρωσης του ισχίου
  • Έξω από την άρθρωση του ισχίου
  • Στους όρχεις
  • Στα οπίσθια
  • Στους μηρούς
  • Περιστασιακά ο πόνος από άλλες περιοχές του σώματος, όπως η πλάτη ή η βουβωνική χώρα (από μια κήλη για παράδειγμα), γίνεται αισθητός στο ισχίο.

Θεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφίσετε τον πόνο του ισχίου σας με προσαρμογές, ασκήσεις αποκατάστασης και προσαρμοσμένα ορθωτικά πέλματα. Η κρυοθεραπεία ή θερμοθεραπεία στην περιοχή μπορεί επίσης να βοηθήσει, όπως και η ανάπαυση της πάσχουσας άρθρωσης.

Πόνος στο γόνατο

Ο πόνος στο γόνατο μπορεί να είναι αποτέλεσμα ξαφνικού τραυματισμού, τραυματισμού από υπερβολική άσκηση ή σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης, όπως η αρθρίτιδα. Η προσέγγιση του γιατρού σας για τη θεραπεία του πόνου στο γόνατό σας θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία.

Τα συμπτώματα του τραυματισμού στο γόνατο μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα και δυσκαμψία.

Θεραπεία

Ο χειροπράκτης σας είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό τεχνικών για να βοηθήσει την κατάστασή σας.

Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση πάγου για τη μείωση της φλεγμονής γύρω από την άρθρωση και κάποιο μασάζ μαλακών ιστών για να βοηθήσει στη βελτίωση του εύρους κίνησης του γόνατος. Επιπλέον, ο γιατρός μπορεί να εφαρμόσει χειροπρακτικές τεχνικές χειρισμού και κινητοποίησης στο γόνατο καθώς και στις γύρω αρθρώσεις. Οι πρόσθετες μέθοδοι μπορεί να περιλαμβάνουν ανάπαυση, θερμότητα, ανύψωση, συμπίεση, ασκήσεις ενδυνάμωσης και ορθωτικά πέλματα.

Εάν είναι ενδελεχής θα διερευνήσει επίσης εάν άλλα ζητήματα ευθυγράμμισης σε άλλες περιοχές του σώματος μπορεί να είναι η πραγματική αιτία του πόνου στο γόνατο ή τουλάχιστον να συμβάλλουν σε αυτό. Για παράδειγμα, ο υπερβολικός πρηνισμός του ποδιού, το περιορισμένο εύρος κίνησης στους γοφούς ή το σφίξιμο στο κάτω μέρος της πλάτης, μπορεί να επιβαρύνουν υπερβολικά τα γόνατα.

Πρόληψη

Οι τεχνικές πρόληψης περιλαμβάνουν τη διατήρηση των οστών και των ιστών σας δυνατά και υγιή μέσω της άσκησης και της διατροφής. Αποφύγετε το κάπνισμα και την υπερβολική χρήση αλκοόλ, καθώς αυτά μπορεί να αποδυναμώσουν τα οστά και να προκαλέσουν προβλήματα στην παροχή αίματος στα άκρα.

Επιπρόσθετα μειώστε τον κίνδυνο τραυματισμού μαθαίνοντας τον σωστό τρόπο σκυψίματος για το σώμα σας και το σωστό τρόπο να σηκώνεται βάρη από το έδαφος. Τέλος τα προσαρμοσμένα ορθωτικά πέλματα μπορούν να παρέχουν πρόσθετη στήριξη, σταθερότητα και απορρόφηση κραδασμών από το έδαφος.

Ανάρρωση

Ο χρόνος ανάρρωσης θα ποικίλλει ανάλογα με την αιτία.

Ανάπαυση, πάγος, θερμότητα, ανύψωση, συμπίεση καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορεί να βελτιώσουν τον χρόνο αποκατάστασης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία του γονάτου σας είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχής όταν η εστίαση είναι στην αποκατάσταση της ισορροπημένης λειτουργίας σε ολόκληρο το σώμα – ξεκινώντας από την αρχή – αντί απλώς στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Η χειροπρακτική φροντίδα και τα προσαρμοσμένα ορθωτικά μπορούν να βοηθήσουν.

Ισχιαλγία

Η ισχιαλγία είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης και όχι αιτία από μόνη της.

Η ισχιαλγία αναφέρεται σε αισθήσεις μυρμηκίασης, μουδιάσματος ή αδυναμίας που προέρχονται από το κάτω μέρος της πλάτης και ταξιδεύουν μέσω του γλουτού και κάτω από το μεγάλο ισχιακό νεύρο στο πίσω μέρος κάθε ποδιού. Μια σειρά από κοινά προβλήματα στη μέση μπορεί να προκαλέσουν ισχιαλγία, συμπεριλαμβανομένης της οσφυϊκής δισκοκήλης, της εκφυλιστικής δισκοπάθειας, της δυσλειτουργίας της ιερολαγόνιας άρθρωσης, της εγκυμοσύνης, του όγκου της σπονδυλικής στήλης, της μόλυνσης, της μυϊκής καταπόνησης και μιας σειράς άλλων καταστάσεων. Η προσέγγιση του γιατρού σας για τη θεραπεία της ισχιαλγίας θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία.

Συμπτώματα

  • Πόνος στη μία πλευρά του γλουτού ή του ποδιού
  • Πόνος που ξεκινά από τη μέση ή τους γλουτούς που συνεχίζεται στο πίσω μέρος του μηρού και στο κάτω πόδι (κατά μήκος της διαδρομής του ισχιακού νεύρου)
  • Ο πόνος περιγράφεται ως οξύς , παρά ως θαμπός , τσιμπήματα, αίσθηση ή μούδιασμα ή αδυναμία κάτω από το πόδι σε ορισμένες περιπτώσεις
  • Σοβαρός πόνος στο ένα πόδι, που καθιστά δύσκολο να σηκωθείτε ή να περπατήσετε
  • Πόνος και άλλα συμπτώματα στα δάχτυλα των ποδιών
  • Πόνος στη μέση

Θεραπεία

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να προτείνει ένα συνδυασμό διάφορων θεραπείων.

Λόγω των πολλών καταστάσεων που μπορεί να συμπιέσουν τις ρίζες των νεύρων και να προκαλέσουν ισχιαλγία, οι θεραπείες διαφέρουν μεταξύ τους.

Κάποιες σύνηθεις πρακτικές θεραπείας είναι

  • Χειροπρακτική με προσαρμογές της σπονδυλικής στήλης που επικεντρώνονται στην παροχή καλύτερης ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης, η οποία με τη σειρά της έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων υποκείμενων καταστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο ισχιακό νεύρο.
  • Θερμότητα ή πάγος. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν πρώτα πάγο, 20 λεπτά την ημέρα στην πληγείσα περιοχή, αλλά μερικοί βρίσκουν περισσότερη ανακούφιση με τη ζέστη. Τα δύο μπορούν να εναλλάσσονται.
  • Άλλες μέθοδοι μπορεί να περιλαμβάνουν βελονισμό και θεραπεία μασάζ.
  • Τα προσαρμοσμένα ορθωτικά πέλματα μπορούν να παρέχουν καλύτερη ευθυγράμμιση όλου του σώματος (έαν τα πόδια σας συντελούν στη ανισορροπία), πρόσθετη στήριξη, σταθερότητα και απορρόφηση κραδασμών από το έδαφος. (Εάν βρίσκεστε κοντά μας, κλείστε ένα ραντεβού για να σας κάνουμε ένα δωρεάν πελματογράφημα για να δείτε αν θα επωφεληθείτε και εσείς από εξειδικευμένους πάτους παπουτσιών).

Ανάρρωση

Ο χρόνος ανάρρωσης ποικίλλει ανάλογα με την αιτία.

Ανάπαυση, πάγος, θερμότητα, ανύψωση, συμπίεση καθώς και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορεί να βελτιώσουν τον χρόνο αποκατάστασης.

Κατά την αρχική έξαρση της ισχιαλγίας, η ανάπαυση στο κρεβάτι είναι συνήθως καλή για μία ή δύο ημέρες, αλλά η αποφυγή της δραστηριότητας εντελώς, μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα.

Χωρίς την κατάλληλη άσκηση, οι μύες της μέσης αποδυναμώνονται, αφήνοντάς τους λιγότερο ικανούς να στηρίξουν την πλάτη και τη σπονδυλική στήλη.

Η διατήρηση εύκαμπτων δικεφάλων στα πόδια, τεντώνοντας τους είναι ιδιαίτερα σημαντική: οι σφιχτοί δικέφαλοι προσθέτουν πίεση στη μέση, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα της.

Η χειροπρακτική φροντίδα και τα ειδικά κατασκευασμένα ορθωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπημένης λειτουργίας σε ολόκληρο το σώμα – ξεκινώντας από την αρχή μέχρι τη θεραπεία και την πρόληψη μελλοντικών εξάρσεων της ισχιαλγίας.

Τενοντίτιδα Αχίλλειου Τένοντα

Η αχίλλειος τενοντίτιδα (Achilles Tendonitis) είναι η φλεγμονή του αχίλλειου τένοντα.

Αυτός ο τένοντας συνδέει τους μυς της γάμπας με την πίσω πλευρά της φτέρνας και είναι ο ισχυρότερος του σώματος. Οι κακώσεις που παθαίνει ο τένοντας αυτός είναι η τενοντίτιδα και η ρήξη (ολική ή μερική).

Η αχίλλειος τενοντίτιδα ταλαιπωρεί συχνά άτομα που ασκούνται συστηματικά και καταπονούν σε μεγάλο βαθμό το συγκεκριμένο τένοντα. Η κατάσταση αναπτύσσεται συνήθως σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών, με τον πόνο και τη δυσκαμψία σταδιακά να επιδεινώνονται. Χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, η κατάσταση μπορεί να γίνει χρόνια.

Συμπτώματα

  • Πόνος και δυσκαμψία στο κάτω πόδι, ακριβώς πάνω από το πίσω μέρος της φτέρνας. (Συνήθως ξεκινά ως ήπιος πόνος που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου)
  • Το άλμα, το παρατεταμένο τρέξιμο, ανάβαση σκάλας ή το σπριντ μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο
  • Ευαισθησία ή δυσκαμψία που συνήθως είναι χειρότερη το πρωί και συχνά βελτιώνεται με τη δραστηριότητα

Θεραπεία

Ο γιοτρός σας είναι πιθανό να σας προτείνει έναν συνδυασμό τεχνικών για να βοηθήσει την κατάστασή σας

  • Ως ειδικοί στην «κίνηση», οι χειροπράκτες είναι σε καλύτερη θέση για να αξιολογούν και να αντιμετωπίζουν προβλήματα «κίνησης».
  • Τα ακατάλληλα μοτίβα κίνησης του ποδιού και του αστραγάλου μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό των ιστών, φλεγμονή και τενοντίτιδα του Αχίλλειου. Τα προσαρμοσμένα ορθωτικά μπορούν να παρέχουν υποστήριξη, σταθερότητα και απορρόφηση κραδασμών.
  • Ενδέχεται να χρειαστείτε ασκήσεις ενδυνάμωσης.
  • Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να εξετάσετε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης.

Πρόληψη

  • Αυξήστε σταδιακά το επίπεδο δραστηριότητας
  • Επιλέξτε παπούτσια προσεκτικά και φορέστε προσαρμοσμένα ορθωτικά πέλματα σε κάθε ζευγάρι
  • Κάντε διατάσεις καθημερινά και πάντα πριν την άσκηση
  • Δυναμώστε τους μύες της γάμπας σας

Ανάρρωση

Η ανάρρωση από την τενοντίτιδα του Αχίλλειου μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις έως έξι εβδομάδες, ειδικά εάν ο πόνος είχε γίνει έντονος πριν από τη θεραπεία. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της τενοντίτιδας του Αχίλλειου μπορεί να αποτρέψει τη χρόνια εμφάνιση της πάθησης.

Πτώση ποδιού (Drop Foot)

Το Drop Foot είναι ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με ένα υποκείμενο νευρολογικό, μυϊκό ή ανατομικό πρόβλημα που συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν συνδυασμό μη παρεμβατικών τεχνικών.

Drop foot (ή πτώση ποδιού) είναι ένας γενικός όρος στον οποίο η ανύψωση του μπροστινού ποδιού είναι δύσκολη. Η πτώση του ποδιού δεν αποτελεί διάγνωση από μόνη της. Μάλλον, είναι ένα σύμπτωμα που σχετίζεται με ένα υποκείμενο νευρολογικό, μυϊκό ή ανατομικό πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένου νευρικού ή μυϊκού τραυματισμού / διαταραχής ή διαταραχής του εγκεφάλου/νωτιαίου μυελού, συμπεριλαμβανομένων της κήλης δίσκου, της σπονδυλικής στένωσης, της σπονδυλολίσθησης και των σπονδυλικών καταγμάτων.

Το περπάτημα είναι δύσκολο, οπότε το πόδι μπορεί να σέρνεται στο πάτωμα. Όσοι πάσχουν από πτώση ποδιού μπορεί επίσης να προσπαθήσουν να το αντισταθμίσουν σηκώνοντας το πόδι τους υπερβολικά ενώ περπατούν, σαν να ανεβαίνουν σκάλες. Το υψηλό βάδισμα είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της πτώσης του ποδιού.

Συμπτώματα

  • Υψηλό βάδισμα, που χαρακτηρίζεται από το να σηκώνεις το πόδι υπερβολικά ενώ περπατάς, σαν να ανεβαίνεις τις σκάλες.
    Πτώση του ποδιού μπορεί να παρατηρηθεί στο ένα ή και στα δύο πόδια. Εμφανίζεται συνήθως στο ένα πόδι εάν η πτώση του ποδιού προκαλείται από μια πάθηση της μέσης.
  • Σέρνοντας τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών.
  • Αν κουτσαίνετε κατά το βάδισμα
  • Μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και/ή ελαφρύς πόνος στο πόδι
  • Μυϊκή ατροφία στο πόδι

Θεραπεία

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό τεχνικών για να βοηθήσει την κατάστασή σας, αλλά η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία.

Οι προσαρμογές της σπονδυλικής στήλης επικεντρώνονται στην παροχή καλύτερης ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης, η οποία με τη σειρά της έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων συναφών καταστάσεων. Άλλες μέθοδοι μπορεί να περιλαμβάνουν βελονισμό και θεραπεία μασάζ.

Μπορεί επίσης να είναι απαραίτητες συγκεκριμένες ασκήσεις που θα βοηθήσουν τους μύες που έχουν πρόβλημα. Όταν η πτώση του ποδιού έχει προκαλέσει σημαντική διαταραχή στο βάδισμα (βάδισμα), μπορεί να είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπεία.

Πρόληψη

Οι τεχνικές πρόληψης περιλαμβάνουν τη διατήρηση των οστών και των ιστών σας δυνατά και υγιή μέσω της άσκησης και της διατροφής. Επίσης τα προσαρμοσμένα ορθωτικά πέλματα μπορούν να παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη, σταθερότητα και απορρόφηση κραδασμών στη βάση του σωματός σας μειώνοντας τις αχρείαστες καταπονήσεις στην καθημερινότητα σας.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Συχνές/παρατεταμένες περιόδους σταύρωσης των ποδιών (Αυτό μπορεί να συμπιέσει το περονιαίο νεύρο στο ανώτερο πόδι τους)
  • Παρατεταμένο γονάτισμα, στην εργασία (π.χ τοποθέτηση πλακιδίων, αγροτικές εργασίες).
  • Φορώντας γύψο στα πόδια.

Ανάρρωση

Ορισμένες περιπτώσεις πτώσης του ποδιού είναι προσωρινές. άλλες είναι μόνιμες. Ο χρόνος και η διαδικασία ανάρρωσης εξαρτώνται από την αιτία.

Ασυμμετρία μήκους ποδιού

Η ανισότητα του μήκους των ποδιών μπορεί να επηρεάσει και το 60 έως 90 τοις εκατό του πληθυσμού. Η κατάσταση αυτή έχει βαθιές επιδράσεις στην βιομηχανική του σώματος και αρκετά συχνά οδηγεί σε πόνο στην πλάτη αλλά υπάρχουν και αρκετές άλλες παθήσεις που μπορούν να αναπτυχθούν από αυτή.

Θεραπεία

Ο πρώτος στόχος της θεραπείας είναι η βελτίωση της ευθυγράμμισης και η αποκατάσταση της συμμετρίας στα πόδια. Ενώ οι προσαρμογές και οι ασκήσεις μπορεί να είναι χρήσιμες, συνήθως απαιτείται ειδικό ορθωτικό πέλμα πελματογραφήματος για μακροπρόθεσμη διόρθωση. Στους περισσότερους ασθενείς, η παροχή των κατάλληλων ορθωτικών πελμάτων για την απόκλιση του μήκους των ποδιών είναι το μόνο που είναι απαραίτητο για την εξισορρόπηση της κατάστασης.

Οι προσαρμογές της σπονδυλικής στήλης επικεντρώνονται στην παροχή καλύτερης ευθυγράμμισης της σπονδυλικής στήλης, η οποία με τη σειρά της έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων συναφών καταστάσεων.

Μπορεί να συνιστώνται συγκεκριμένες ασκήσεις για να βοηθήσουν τους μύες που έχουν προσβληθεί. Όταν η ανισότητα μήκους ποδιών προκαλεί σημαντική διαταραχή στο βάδισμα , μπορεί να είναι απαραίτητη η φυσικοθεραπεία.

Ανάρρωση

Αν και η ανισότητα του σώματος μπορεί να διορθωθεί σχεδόν αμέσως με προσαρμοσμένα ορθωτικά πέλματα πελγατογραφήματος, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστεί σε μια νέα, πιο υγιή ευθυγράμμιση. Μιλήστε με το γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα.

Συμπτώματα ανισότητας μήκους ποδιών

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πόνο στην πλάτη
  • Πόνο στο πόδι
  • Πυελική λοξότητα
  • Σκολιώτικες αποκλίσεις της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης
  • Αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού κάτω άκρων, ειδικά σε αθλητές
  • Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εμφανιστούν πρόωρες εκφυλιστικές αλλαγές της κατώτερης κινητικής αλυσίδας και της σπονδυλικής στήλης

Γόνατο του δρομέα (Runner’s Knee)

Ένας από τους πιο αναγνωρισμένους «τραυματισμούς» είναι το γόνατο του δρομέα. Στην πραγματικότητα, το γόνατο του δρομέα δεν είναι τραυματισμός από μόνος του. Είναι μια γενική και ευρεία περιγραφή του πόνου στο γόνατο που προκαλείται από άλλους τραυματισμούς.

Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των δρομέων που παραγκωνίζονται ετησίως λόγω τραυματισμών, συμπεριλαμβανομένου του τραυματισμού στο γόνατο, στο 90%.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine τον Δεκέμβριο του 2015 διαπίστωσε ότι οι δρομείς που απέφυγαν τον τραυματισμό ήταν εκείνοι που προσγειώνονταν ελαφρύτερα στα πόδια τους, διατηρώντας τα χαμηλότερα επίπεδα φόρτισης πρόσκρουσης. Οι ερευνητές πρότειναν στους δρομείς να σκέφτονται συνειδητά να προσγειώνονται πιο ήπια και να προσαρμόζουν τον βηματισμό τους έτσι ώστε να προσγειώνονται πιο κοντά στο μέσο του ποδιού.

Αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι οι δρομείς με υπερβολικό πρηνισμό που προσπαθούν να μεταβούν σε ένα μοτίβο κρούσης στο μπροστινό μέρος μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι σε τραυματισμούς στο εσωτερικό του ποδιού και στον αστράγαλο, ενώ οι δρομείς με ψηλές καμάρες που προσπαθούν να μεταβούν σε μοτίβο κρούσης στο μπροστινό μέρος συχνά υποφέρουν από διάστρεμμα στους αστραγάλους. και κατάγματα από πίεση μεταταρσίου.

Ένας σημαντικός παράγοντας στη μείωση του τραυματισμού και του πόνου στο γόνατο, συχνά παραβλέπεται από τους επαγγελματίες: η χρήση προσαρμοσμένων ορθωτικών για τη βελτίωση της βιομηχανική του σώματος.

Τα προσαρμοσμένα ορθωτικά χρησιμοποιούνται για την ευθυγράμμιση και τη στήριξη του συμπλέγματος ποδιού/αστραγάλου σε μια πιο φυσιολογική θέση.

Ενδεικνύνται για:

  • Δημιουργία μιας συμμετρικής βάσης εμποδίζοντας τον πρηνισμό ή υποστηρίζοντας τον υπτιασμό.
  • Να παρέχουν απορρόφηση κραδασμών στη φτέρνα.
  • Να αναστέλλουν το επιπρόσθετο stress στο υπόλοιπο σώμα.
  • Να ενισχύουν τη νευρομυϊκή επανεκπαίδευση.

Προτιμήστε τους πάτους πελματογραφήματος με υλικό από viscoelastic που θα βοηθήσουν στη μείωση των μυοσκελετικών επιπτώσεων από τις προσκρούσεις φτέρνας με το έδαφος καθώς τρέχετε . Αυτή η απορρόφηση κραδασμών μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα όταν υπάρχει αστάθεια, χρόνιος εκφυλισμός ή φλεγμονώδης αρθρίτιδα στις αρθρώσεις.

Τα ορθωτικά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να μειώνουν το φορτίο πρόσκρουσης που προκαλείται από το τρέξιμο μπορούν να μειώσουν τα ερεθίσματα του πόνου σε όλο το μήκος της Κινητικής Αλυσίδας δηλαδή του σωματός σας.

Εξάρτηση Φάρμακων

Ο χρόνιος πόνος δεν είναι κάτι που αντιμετωπίζετε εύκολα, και πολλές φορές μια μέση λύση που σκεφτόμαστε για την αντιμετωπισή του είναι τα αναλγητικά. Όπως φαίνεται πολλές από τις παθήσεις που αναφέραμε μπορεί να προέρχονται ή να έχουν επιδεινωθεί από τα πόδια μας ανάλογα με το πως αυτά λειτουργούν.

Τα αναλγητικά συγκαλύπτουν τα συμπτώματά σας όμως και δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν την αιτία του πόνου σας.

Πριν σκεφτείτε να πάρετε ένα αναγλητικό για τον έλεγχο του πόνου, δοκιμάστε τη χειροπρακτική φροντίδα και τα ορθωτικά πέλματα κάνοντας ένα πελματογράφημα. Ο συνδυασμός χειροπρακτικών τεχνικών και εξειδικευμένων στο πόδι σας ορθωτικών πελμάτων μπορεί να είναι η βέλτιστη προσσέγιση που θα σας δώσει την λύση, σε αρκετές περιπτώσεις.

Δωρέαν Πελματογράφημα

Αν βρίσκεστε κοντά μας (Αγία Παρασκευή, Αθήνα) κλείστε ένα ραντεβού καλώντας στο 210.600.13.46 για να κάνετε ένα δωρεάν πελματογράφημα για να δείτε αν χρειάζεστε και εσείς εξειδικευμένους πάτους κατασκευής για τα πόδια σας.

Διαφορετικά αν βρίσκεστε εκτός Αττικής αναζητήστε το πλησιέστερο σε εσάς κέντρο για να κάνετε ένα πελματογράφημα.

Ο καθένας μας μπορεί να επωφεληθεί από ένα εξειδικευμένο πάτο κατασκευής για τα πόδια του, ειδικά αν έχει έντονη δραστηριότητα στην μέρα του ή αντιμετωπίζει κάποια από τις προαναφερόμενες παθήσεις ή πόνους.

Η υγεία ξεκινά από τα πόδια!

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps