Ο ΠΟΝΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ (ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ) είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι πηγαίνουν στο γιατρό ή χάνουν τη δουλειά τους και είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως.
Ευτυχώς, μπορείτε να λάβετε μέτρα για την πρόληψη ή την ανακούφιση των περισσότερων επεισοδίων πόνου στην μέση. Εάν η πρόληψη αποτύχει, η απλή θεραπεία στο σπίτι και η σωστή μηχανική του σώματος συχνά θα θεραπεύσουν την μέση σας μέσα σε λίγες εβδομάδες και θα τη διατηρήσουν λειτουργική. Χειρουργική επέμβαση σπάνια απαιτείται για την αντιμετώπιση του πόνου στην μέση.
Περιεχόμενα:
Συμπτώματα
Ο πόνος στην μέση μπορεί να κυμαίνεται από μυϊκό πόνο έως αίσθημα σύντομου έντονου πόνου, καψίματος ή μαχαιρώματος. Επιπλέον, ο πόνος μπορεί να εκτείνετε κάτω από το πόδι σας ή να επιδεινώνεται με το σκύψιμο, συστροφή, κουβάλημα, ορθοστασία ή περπάτημα.
Οσφυαλγία είναι ο πόνος στη περιοχή της μέσης και πολλές φορές συνδέεται με παθήσεις που έχουν να κάνουν με τη σπονδυλική στήλη οι οποίες συνήθως οφείλονται σε προχωρημένη ηλικία ή κάποιο τραυματισμό.
Πότε να δείτε γιατρό
Οι περισσότεροι πόνοι στην μέση βελτιώνονται σταδιακά με θεραπεία στο σπίτι, από μόνοι τους, συνήθως μέσα σε λίγες εβδομάδες. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν ο πόνος στην μέση σας:
- Επιμένει παραπάνω από μερικές εβδομάδες
- Είναι έντονος και δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση
- Απλώνεται στο ένα ή και στα δύο πόδια, ειδικά αν ο πόνος εκτείνεται κάτω από το γόνατο
- Προκαλεί αδυναμία, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο ένα ή και στα δύο πόδια
- Συνοδεύεται από ανεξήγητη απώλεια βάρους
Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, ο πόνος στην μέση μπορεί να σηματοδοτεί ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα. Αναζητήστε άμεση φροντίδα εάν ο πόνος στην μέση σας:
- Προκαλεί προβλήματα στο έντερο ή στην ουροδόχο κύστη
- Συνοδεύεται από πυρετό
- Ακολουθεί πτώση, χτύπημα στην μέση ή άλλο τραυματισμό
Αιτίες
Ο πόνος στην μέση συχνά αναπτύσσεται χωρίς αιτία που ο γιατρός σας μπορεί να αναγνωρίσει με μια εξέταση ή απεικονιστική μελέτη. Οι καταστάσεις που συνήθως συνδέονται με τον πόνο στην μέση περιλαμβάνουν:
- Καταπόνηση μυών ή συνδέσμων. Η επαναλαμβανόμενη άρση βαρών ή μια ξαφνική αδέξια κίνηση μπορεί να καταπονήσει τους μύες της μέση και τους συνδέσμους της σπονδυλικής στήλης. Εάν είστε σε κακή φυσική κατάσταση, η συνεχής καταπόνηση στην μέση σας μπορεί να προκαλέσει επώδυνους μυϊκούς σπασμούς.
- Διογκωμένοι ή σπασμένοι δίσκοι. Οι δίσκοι λειτουργούν ως μαξιλάρια μεταξύ των οστών στη σπονδυλική σας στήλη. Το μαλακό υλικό μέσα σε έναν δίσκο μπορεί να διογκωθεί ή να σπάσει και να πιέσει ένα νεύρο, αυτό εντοπίζεται συχνά τυχαία όταν κάνετε ακτινογραφίες σπονδυλικής στήλης για κάποιο άλλο λόγο. Μη ξεχνάτε, μπορεί να έχετε έναν διογκωμένο ή ραγισμένο δίσκο χωρίς πόνο.
- Αρθρίτιδα. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει το κάτω μέρος της μέσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη (σταδιακή καταστροφή του χόνδρου μεταξύ των αρθρώσεων) μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του χώρου γύρω από το νωτιαίο μυελό, μια κατάσταση που ονομάζεται σπονδυλική στένωση.
- Οστεοπόρωση. Οι σπόνδυλοι της σπονδυλικής σας στήλης μπορεί να αναπτύξουν επώδυνα κατάγματα εάν τα οστά σας γίνουν πορώδη και εύθραυστα.
Παράγοντες κινδύνου
Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει πόνο στην μέση, ακόμη και παιδιά και έφηβοι. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να σας θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξετε πόνο στην μέση:
- Ηλικία. Ο πόνος στην μέση είναι πιο συχνός καθώς μεγαλώνετε, ξεκινώντας από την ηλικία των 30 ή 40 ετών.
- Ελλειψη άσκησης. Οι αδύναμοι, αχρησιμοποίητοι μύες στην μέση και την κοιλιά σας μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στην μέση.
- Υπερβολικό βάρος. Το υπερβολικό σωματικό βάρος ασκεί επιπλέον πίεση στην μέση σας.
- Ασθένειες. Ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας και καρκίνου μπορούν να συμβάλλουν στον πόνο στην μέση.
- Λανθασμένη ανύψωση. Η χρήση της μέση αντί των ποδιών σας μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην μέση.
- Ψυχολογικές συνθήκες. Τα άτομα που είναι επιρρεπή στην κατάθλιψη και το άγχος φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πόνου στην μέση.
- Κάπνισμα. Οι καπνιστές έχουν αυξημένα ποσοστά πόνου στην μέση. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή το κάπνισμα προκαλεί περισσότερο βήχα, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε δισκοκήλη. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να μειώσει τη ροή του αίματος στη σπονδυλική στήλη και να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
Πρόληψη
Μπορείτε να αποφύγετε τον πόνο στην μέση ή να αποτρέψετε την επανεμφάνισή του βελτιώνοντας τη φυσική σας κατάσταση και μαθαίνοντας και ασκώντας τη σωστή μηχανική του σώματος.
Για να διατηρήσετε την μέση σας υγιή και δυνατή:
- Άσκηση. Οι τακτικές αερόβιες δραστηριότητες χαμηλής πρόσκρουσης – αυτές που δεν καταπονούν ή τραντάζουν την μέση σας – μπορούν να αυξήσουν τη δύναμη και την αντοχή στην μέση σας και να επιτρέψουν στους μύες σας να λειτουργούν καλύτερα. Το περπάτημα και το κολύμπι είναι καλές επιλογές. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις δραστηριότητες που μπορείτε να δοκιμάσετε.
- Δημιουργήστε μυϊκή δύναμη και ευελιξία. Οι ασκήσεις κοιλιακών και ραχιαίων μυών, οι οποίες ενισχύουν τον πυρήνα σας, βοηθούν στη ρύθμιση αυτών των μυών έτσι ώστε να συνεργάζονται σαν ένας φυσικός κορσές για την μέση σας. Ανάλογα με το τι σας προτείνει και ο γιατρός σας μπορείτε να δείτε σε εμάς λάστιχα γυμναστικής για το σπίτι, που είναι ιδανικά για να αρχίσετε την εξάσκηση του κορμού σας!
- Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος καταπονεί τους μύες της μέση. Εάν είστε υπέρβαροι, η σωστή διατροφή μπορεί να αποτρέψει τον πόνο στην μέση.
- Κόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για πόνο στη μέση. Ο κίνδυνος αυξάνεται με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζονται την ημέρα, επομένως η διακοπή του θα συμβάλλει στη μείωση αυτού του κινδύνου.
Αποφύγετε κινήσεις που συστρέφουν ή τεντώνουν την μεσή σας. Χρησιμοποιήστε σωστά το σώμα σας:
- Σταθείτε έξυπνα. Μην λυγίζετε. Διατηρήστε μια ουδέτερη θέση της λεκάνης. Εάν πρέπει να στέκεστε για μεγάλες περιόδους, τοποθετήστε το ένα πόδι σε ένα χαμηλό υποπόδιο για να αφαιρέσετε μέρος του φορτίου από το κάτω μέρος της μεσή σας. Εναλλάξτε πόδια. Η καλή στάση μπορεί να μειώσει την πίεση στους μύες της μέση.
- Καθίστε έξυπνα. Επιλέξτε κάθισμα με καλή στήριξη στη πλάτη, βραχίονες και ρύθμιση ύψους. Τοποθετώντας ένα μαξιλάρι μέσης, διατηρείτε τη φυσική καμπύλη της μέσης. Κρατήστε γόνατα και γοφούς, σε ευθεία. Αλλάζετε θέση συχνά, κάθε μισή ώρα.
- Σηκώστε έξυπνα. Αποφύγετε την άρση βαρών, αν είναι δυνατόν, αλλά αν πρέπει να σηκώσετε κάτι βαρύ, αφήστε τα πόδια σας να κάνουν τη δουλειά. Κρατήστε την μέση σας ίσια – χωρίς λύγισμα – και λυγίστε μόνο στα γόνατα. Κρατήστε το φορτίο κοντά στο σώμα σας. Βρείτε έναν συνεργάτη εάν το αντικείμενο είναι βαρύ ή άβολο.
Διάγνωση
Ο γιατρός σας θα εξετάσει την μέση σας και θα αξιολογήσει την ικανότητά σας να κάθεστε, να στέκεστε, να περπατάτε και να σηκώνετε τα πόδια σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας ζητήσει να βαθμολογήσετε τον πόνο σας σε μια κλίμακα από μηδέν έως 10 και να σας μιλήσει για το πόσο καλά λειτουργείτε με τον πόνο σας.
Αυτές οι αξιολογήσεις βοηθούν να προσδιορίσετε από πού προέρχεται ο πόνος, πόσο μπορείτε να κινηθείτε προτού ο πόνος σας αναγκάσει να σταματήσετε και εάν έχετε μυϊκούς σπασμούς. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον αποκλεισμό πιο σοβαρών αιτιών πόνου στην μέση.
Εάν υπάρχει λόγος να υποψιάζεστε ότι μια συγκεκριμένη πάθηση προκαλεί πόνο στην μέση σας, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μία ή περισσότερες εξετάσεις:
- Ακτινογραφία. Αυτές οι εικόνες δείχνουν την ευθυγράμμιση των οστών σας και αν έχετε αρθρίτιδα ή σπασμένα οστά. Από μόνες τους δεν θα δείχνουν προβλήματα με το νωτιαίο μυελό, τους μύες, τα νεύρα ή τους δίσκους σας.
- Μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία. Αυτές οι σαρώσεις δημιουργούν εικόνες που μπορούν να αποκαλύψουν κήλη δίσκων ή προβλήματα με οστά, μύες, ιστούς, τένοντες, νεύρα, συνδέσμους και αιμοφόρα αγγεία.
- Εξετάσεις αίματος. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν έχετε λοίμωξη ή άλλη πάθηση που να προκαλεί τον πόνο σας.
- Σάρωση οστών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει σάρωση οστών για να αναζητήσει όγκους οστών ή συμπιεστικά κατάγματα που προκαλούνται από οστεοπόρωση.
- Μελέτες νεύρων. Η ηλεκτρομυογραφία (EMG) μετρά τις ηλεκτρικές ώσεις που παράγονται από τα νεύρα και τις αποκρίσεις των μυών σας. Αυτή η εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει τη συμπίεση των νεύρων που προκαλείται από κήλη δίσκων ή στένωση του σπονδυλικού σωλήνα σας (νωτιαία στένωση).
Θεραπεία
Οι περισσότεροι πόνοι στην μέση βελτιώνονται μέσα σε ένα μήνα από τη θεραπεία στο σπίτι. Ωστόσο, ο καθένας είναι διαφορετικός και ο πόνος στην μέση είναι μια περίπλοκη κατάσταση. Για πολλούς, ο πόνος υποχωρεί μέσα σε λίγους μήνες και μόνο λίγοι έχουν επίμονο, έντονο πόνο, μακροχρόνια.
Τα ήπια αναλγητικά και η χρήση θερμότητας μπορεί να είναι όλα όσα χρειάζεστε. Δεν συνιστάται η ανάπαυση στο κρεβάτι.
Συνεχίστε τις δραστηριότητές σας όσο αυτό καθίσταται εφικτό. Δοκιμάστε ελαφριά δραστηριότητα, όπως το περπάτημα. Σταματήστε αυτές που πιθανόν αυξάνουν τον πόνο. Εάν οι θεραπείες στο σπίτι δεν έχουν αποτέλεσμα μετά από αρκετές εβδομάδες, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει ισχυρότερα φάρμακα ή άλλες θεραπείες.
Φάρμακα
Ανάλογα με τον τύπο πόνου στην μέση, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τα ακόλουθα:
- Μη συνταγογραφούμενα (OTC) αναλγητικά. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο της περιοχής της μέσης. Πάρτε αυτά τα φάρμακα μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Η υπερβολική χρήση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.
- Μυοχαλαρωτικά. Εάν ο ήπιος έως μέτριος πόνος στην μέση δεν βελτιωθεί με τα OTC αναλγητικά, ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει ένα μυοχαλαρωτικό. Τα μυοχαλαρωτικά μπορεί να σας προκαλέσουν ζάλη και υπνηλία.
- Τοπικά αναλγητικά. Αυτά τα προϊόντα παρέχουν αναλγητική δράση μέσω του δέρματός σας μέσω κρεμών, αλοιφών ή επιθεμάτων.
- Οπιοειδή. Φάρμακα που περιέχουν οπιοειδή, όπως η οξυκωδόνη ή η υδροκωδόνη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μικρό χρονικό διάστημα με στενή επίβλεψη του γιατρού σας.
- Αντικαταθλιπτικά. Ορισμένοι τύποι αντικαταθλιπτικών – ιδιαίτερα η ντουλοξετίνη (Cymbalta) και τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, όπως η αμιτριπτυλίνη – έχει αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν από τον χρόνιο πόνο στην μέση ανεξάρτητα από την επίδρασή τους στην κατάθλιψη.
Φυσικοθεραπεία
Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας υποδείξει ασκήσεις για να αυξήσετε την ευλυγισία σας, να ενισχύσετε τους μυς της μέση και της κοιλιάς και να βελτιώσετε τη στάση σας. Η τακτική χρήση αυτών των τεχνικών μπορεί να βοηθήσει αισθητά. Οι φυσικοθεραπευτές μπορούν επίσης να παρέχουν εκπαίδευση σχετικά με το πώς να τροποποιήσετε τις κινήσεις σας κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πόνου στην μέση για να αποφύγετε την έξαρση των συμπτωμάτων ενώ συνεχίζετε να είστε ενεργοί.
Λοιπές θεραπείες
Οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του πόνου στην μέση μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ζώνες Μέσης. Συμβουλετείτε τον γιατρό σας και αν σας το προτείνει, μια ζώνη οσφύος μπορεί να βοηθήσει αρκετά με την οσφυαλγία και να επιταχύνει την ανάρρωση.
- Κορτιζόνη. Εάν άλλα μέτρα δεν ανακουφίζουν τον πόνο σας , ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ενέσεις κορτιζόνης – ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες φάρμακο – συν ένα φάρμακο που μουδιάζει τον χώρο γύρω από το νωτιαίο μυελό (επισκληρίδιος χώρος). Μια ένεση κορτιζόνης βοηθά στη μείωση της φλεγμονής γύρω από τις ρίζες των νεύρων, αλλά η ανακούφιση από τον πόνο συνήθως διαρκεί μόνο ένα ή δύο μήνες.
- Θεραπεία ραδιοσυχνοτήτων. Σε αυτή τη διαδικασία, μια λεπτή βελόνα εισάγεται μέσω του δέρματός σας, ώστε η άκρη να βρίσκεται κοντά στην περιοχή που προκαλεί τον πόνο σας. Τα ραδιοκύματα περνούν μέσα από τη βελόνα για να βλάψουν τα κοντινά νεύρα, τα οποία παρεμποδίζουν την παροχή σημάτων πόνου στον εγκέφαλο.
- Διεγέρτες νεύρων. Οι συσκευές που εμφυτεύονται κάτω από το δέρμα σας μπορούν να μεταδώσουν ηλεκτρικά ερεθίσματα σε ορισμένα νεύρα για να μπλοκάρουν τα σήματα πόνου.
- Χειρουργική επέμβαση. Εάν έχετε χρόνιο,επίμονο πόνο ή προοδευτική μυϊκή αδυναμία που προκαλείται από συμπίεση νεύρων, μπορεί να ωφεληθείτε από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτές οι διαδικασίες συνήθως προορίζονται για πόνο που σχετίζεται με δομικά προβλήματα, όπως στένωση της σπονδυλικής στήλης (νωτιαία στένωση) ή κήλη δίσκου, που δεν έχει ανταποκριθεί σε άλλη θεραπεία.
Εναλλακτική Ιατρική
Ένας αριθμός εναλλακτικών θεραπειών μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του πόνου στην μέση. Συζητήστε πάντα τα οφέλη και τους κινδύνους με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε μια νέα εναλλακτική θεραπεία.
- Χειροπρακτική φροντίδα. Ένας χειροπράκτης χειρίζεται τη σπονδυλική σας στήλη για να απαλύνει τον πόνο σας.
- Βελονισμός. Ένας επαγγελματίας του βελονισμού εισάγει λεπτές αποστειρωμένες βελόνες στο δέρμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Ένας αυξανόμενος όγκος επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι χρήσιμος στη θεραπεία του πόνου στην μέση.
- Διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (TENS). Μια συσκευή που λειτουργεί με μπαταρίες τοποθετημένη στο δέρμα παρέχει ηλεκτρικές ώσεις στην επώδυνη περιοχή. Μελέτες έχουν δείξει ανάμεικτα αποτελέσματα ως προς την αποτελεσματικότητα του TENS.
- Μασάζ. Εάν ο πόνος στην μέση σας προκαλείται από τεντωμένους ή καταπονημένους μύες, το μασάζ μπορεί να βοηθήσει. Για να έχετε την δυνατότητα να κάνετε μόνοι σας, υπάρχουν και οι συσκευές μασάζ που είναι μικρές & πρακτικές!
- Γιόγκα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι γιόγκα, που περιλαμβάνουν την εξάσκηση συγκεκριμένων στάσεων, ασκήσεις αναπνοής και τεχνικές χαλάρωσης. Η γιόγκα μπορεί να ενισχύσει τους μύες και να βελτιώσει τη στάση του σώματος.
Προετοιμασία για το ραντεβού σας
Εάν ο πόνος στην μέση σας επιμένει παρά τη θεραπεία στο σπίτι, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για το ραντεβού σας.
Τι μπορείτε να κάνετε
Κάντε μια λίστα με:
- Βασικές προσωπικές πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών ή συναισθηματικών στρεσογόνων παραγόντων στη ζωή σας
- Τα συμπτώματά σας και πότε ξεκίνησαν
- Όλα τα φάρμακα, οι βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων των δόσεων
- Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας
Πάρτε μαζί ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο, αν είναι δυνατόν, για να σας βοηθήσει να θυμάστε τις πληροφορίες που λαμβάνετε.
Για τον πόνο στην μέση, οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γιατρό σας περιλαμβάνουν:
- Ποια είναι η πιο πιθανή αιτία του πόνου στην μέση μου;
- Χρειάζομαι διαγνωστικές εξετάσεις;
- Ποια θεραπευτική προσέγγιση προτείνετε;
- Εάν προτείνετε φάρμακα, ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες;
- Έχω άλλες ιατρικές παθήσεις. Πώς μπορώ να τα διαχειριστώ καλύτερα μαζί;
- Πόσο καιρό θα χρειάζομαι θεραπεία;
- Ποια μέτρα αυτοφροντίδας πρέπει να δοκιμάσω;
- Τι μπορώ να κάνω για να αποτρέψω την επανεμφάνιση του πόνου στην μέση;
Τι να περιμένετε από τον γιατρό σας
Ο γιατρός σας είναι πιθανό να σας κάνει ερωτήσεις, όπως:
- Πότε ξεκίνησε ο πόνος στην μέση σας;
- Έχετε τραυματίσει ποτέ την μέση σας;
- Είναι ο πόνος σταθερός;
- Ο πόνος επηρεάζει την ικανότητά σας να λειτουργήσετε; Αν ναι, πόσο;
- Έχετε άλλα σημεία ή συμπτώματα εκτός από τον πόνο στην μέση;
- Κάνετε βαριά σωματική εργασία;
- Ασκείστε συχνά? Τι είδους δραστηριότητες κάνετε;
- Πόσο συχνά νιώθετε κατάθλιψη ή άγχος;
- Κοιμάστε καλά?
- Ποιες θεραπείες ή μέτρα αυτοφροντίδας έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα; Έχει βοηθήσει κάτι;