Δεν μπορείτε να επιλέξετε πότε θα χτυπήσει μια αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Αλλά μπορείτε να είστε έτοιμοι.
Στην Ευρώπη καρδιακό εμφραγμα συμβαίνει 700.000 φορές ανά έτος αυτό σημαίνει ότι 1 σε κάθε 1000 κάτοικους στην Ελλάδα, κινδυνεύει κάθε χρόνο. Σημαντικό επίσης είναι ότι το μεγαλύτερο πλήθος καρδιοαναπνευστικών ανακοπών/εμφραγμάτων συμβαίνουν εκτός χώρων νοσοκομείων σε δημόσιους χώρους και αφορά κυρίως νεαρά άτομα. Σύχνοτερα είναι σε μέρη με μεγάλο συνωστισμό όπως κεντρικές πλατείες, τράπεζες, εφορίες, γήπεδα, αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί τρένων ή λεωφορείων, παραλίες (το καλοκαίρι), ξενοδοχεία, καζίνο…
Είναι λοιπόν καίριας σημασίας η δράση μας για την πρόληψη αυτού του φαινομένου. Η λύση πλέον είναι απλή με την χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή ή αλλιώς απινιδιστή οι οποίοι είναι φορητοί και εξοπλισμένοι με φωνητική λειτουργία για την εύκολη και άμεση χρήση τους όπου αυτό χρειαστεί!
Ο απινιδωτής φορτίζεται αυτόματα και οδηγεί τον χειριστή του με φωνητικές λειτουργίες για την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό της επαναλειτουργίας της καρδιάς του ανθρώπου που δέχτηκε καρδιακή προσβολή. Τον αυτόματο απινιδωτή μπορεί να τον χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε αρκεί να έχει εκπαιδευτεί στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (ΑΕΑ) η οποία παρέχεται από την ΕΕΕΠΦ σε ειδικό πιστοποιημένο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης σεμινάριο το οποίο είναι εντελώς δωρεάν.
Με την εισαγωγή του Νόμου 2008 (110(I)/2008) πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικά αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής σε:
- αεροδρόμια
- λιμάνια
- οργανωμένους χώρους άθλησης
- πύργους ναυαγοσωστών
- δημόσιες κολυμβητικές δεξαμενές
- τράπεζες και συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα
- ξενοδοχεία
- κεντρικούς σταθμούς λεωφορείων
- χώρους όπου η άμεση πρόσβαση ιατρικής βοήθειας και εξοπλισμού είναι αδύνατη όπως αεροπλάνα και πλοία
- κάθε δημόσια υπηρεσία, οργανισμός ή ιδιωτική επιχείρηση, στην οποία εργοδοτούνται ή διακινούνται πέραν των πεντακοσίων (500) προσώπων την ημέρα
- αλλά και σε όποιον άλλο χώρο ορίσει ο αρμόδιος υπουργός αναγκαία την χρήση ΑΕΑ
Οποιοδήποτε πρόσωπο είναι παρόν σε περιστατικό καρδιοπνευμονικής ανακοπής και συμβάλλει στην προσπάθεια αναζωογόνησης σε ένδειξη καλής θέλησης με ή χωρίς χρήση ΑΕΑ δεν θεωρείται ένοχο, ακόμα και αν δεν έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα.
Τι ποσοστό των καρδιακών ανακοπών μπορεί να σώσει ένας απινιδιστής;
Πάνω από το 60% των περιστατικών που πραγματοποιούν χρήση ΑΕΑ τα πρώτα 1-2 λεπτά επανέρχονται χωρίς νευρολογικά προβλήματα. Αντίθετα όμως αν δεν χρησιμοποιηθεί απινιδωτής η επιβίωση χωρίς νευρολογικά προβλήματα είναι μικρότερη του 1%.
Τα Συμπτώματα πριν από ένα Καρδιακό Εμφραγμα:
Ελέγξτε για τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα τα παρακάτω συμπτώματα για να επιβεβαιώσετε καρδιακό εμφραγμα
- Αιφνίδια έκπτωση συνειδήσεως
- Δεν αντιδρά στο χτύπημα στον ώμο.
- Δεν κάνει τίποτα όταν ρωτάμε αν είναι καλά
- Δεν αναπνέει φυσιολογικά
- Το θύμα δεν παίρνει φυσιολογικές αναπνοές όταν γέρνουμε προς τα πάνω το κεφάλι.
- Κοιλιακή μαρμαρυγή
Ένα από τα πολλά περιστατικά …
Αν στο χώρο που βρισκόταν ο άνθρωπος αυτός ή σε κάποιο κέντρο κοντά του υπήρχε ΑΕΑ, η ζωή του μπορεί να είχε σωθεί…
Στην Ελλάδα είναι επίσης πολλά τα περιστατικά και δεν είμαστε όσο εξοπλισμένοι θα έπρεπε. Δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση αλλά ούτε και αρκετός διαθέσιμος εξοπλισμός, ιδιαίτερα σε χωριά αλλά και γενικότερα εκτός των μεγαλουπόλεων.
Τι οφείλουμε εμείς;
Η διάσωση μιας ζωής είναι καθήκον της πολιτείας και των πολιτών. Εξάλλου η ζωή αυτή μπορεί να είναι και η δική μας!
Με όλα αυτά τα στοιχεία εν όψη οφείλουμε να ενημερωθούμε και να είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο αυτό. Μπορούμε να το κάνουμε εύκολα κάνοντας την δωρεάν εκπαίδευση που προσφέρει το ΕΕΕΠΦ στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση και χρήση ΑΕΑ, που βρίσκετε στην Θεσαλλονίκη, αλλά και ζητώντας να εφαρμοστεί ο ισχύον νόμος σε μέρη με υψηλή κίνηση που χρήζουν εγκατάστασης αυτόματων εξωτερικών απινιδιστών.
Η μείωση του χρόνου παρέμβασης είναι αναγκαία, δεδομένου ότι, με τον έγκαιρο απινιδισμό, αυξάνεται θεαματικά η επιβίωση του θύματος χωρίς νευρολογικές βλάβες.