Χρείαζεστε οξυγόνο στο σπίτι; Αναλυτικός οδηγός οξυγονοθεραπείας

Οξυγόνο στο σπίτι; Αναλυτικός οδηγός

Ποιος χρειάζεται οξυγόνο στο σπίτι;

Τα ποσοστά των ανθρώπων που χρειάζονται οξυγονοθεραπεία έχουν αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Διαβάστε το άρθρο και δείτε ποιοι άνθρωποι το χρειάζονται.

Η θεραπεία με ιατρικό οξυγόνο συνταγογραφείται για άτομα που δεν μπορούν να πάρουν αρκετό οξυγόνο μόνοι τους. Αυτό συμβαίνει συχνά λόγω διάφορων πνευμολογικών προβλημάτων που εμποδίζουν τους πνεύμονες να απορροφήσουν οξυγόνο, όπως:

  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)
  • Πνευμονία
  • Βρογχικο Ασθμα
  • Βρογχοπνευμονική δυσπλασία, ανεπτυγμένοι πνεύμονες στα νεογνά
  • Συγκοπή
  • Κυστική ίνωση
  • Άπνοια ύπνου
  • Ασθένεια των πνευμόνων
  • Τραύμα στο αναπνευστικό σύστημα

Για να προσδιορίσουν εάν ένα άτομο θα επωφεληθεί από τη θεραπεία με οξυγόνο, οι γιατροί ελέγχουν την ποσότητα οξυγόνου στο αρτηριακό αίμα τους μέσω μιας εξέτασης που ονομάζεται “αέρια αρτηριακού αίματος”. Τα χαμηλά επίπεδα σημαίνουν ότι ένα άτομο μπορεί να είναι καλός υποψήφιος για συμπληρωματικό οξυγόνο.

Τα φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου του αρτηριακού αίματος κυμαίνονται μεταξύ 75 και 100 mmHg (χιλιοστά υδραργύρου). Ένα επίπεδο οξυγόνου 60 mmHg ή χαμηλότερο δείχνει την ανάγκη για συμπληρωματικό οξυγόνο. Η υπερβολική ποσότητα οξυγόνου μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη και μπορεί να βλάψει τα κύτταρα στους πνεύμονές σας. Το επίπεδο οξυγόνου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 110 mmHg.

Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται θεραπεία οξυγόνου όλη την ώρα, ενώ άλλοι το χρειάζονται μόνο περιστασιακά ή σε ορισμένες καταστάσεις. Κάποια θεραπεία οξυγόνου γίνεται στο ιατρείο και άλλες φορές οι άνθρωποι έχουν παροχή οξυγόνου στα σπίτια τους ή ένα φορητό σύστημα οξυγόνου.

Έλεγχος Κορεσμού στο σπίτι

Ένας άλλος τρόπος ελέγχου των επίπεδων οξυγόνου σας είναι να χρησιμοποιήσετε ένα παλμικό οξύμετρο που μετρά έμμεσα τα επίπεδα οξυγόνου ή τον κορεσμό, χωρίς να απαιτείται δείγμα αίματος. Το παλμικό οξύμετρο τοποθετείται στο δάχτυλο και μετρά εύκολα και αξιόπιστα τον κορεσμό του οξυγόνου σας. Μετρά επίσης και τους καρδιακούς παλμούς σας.

Οξυγόνο στο σπίτι; Αναλυτικός οδηγός

Να αγοράσω το δικό μου οξύμετρο;

Είναι πιθανώς καλή ιδέα να αγοράσετε ένα οξύμετρο δακτύλου, ώστε να είστε σίγουροι ότι λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα συμπληρωματικού οξυγόνου, ελέγχοντας το κορεσμό οξυγόνου στο αίμα σας.

Δείτε την κατηγορία μας με όλη την γκάμα οξυμέτρων, πατώντας εδώ!

Συμπτώματα Χαμηλού Οξυγόνου

Όταν δεν λαμβάνετε αρκετό οξυγονο, θα αντιμετωπίσετε πολλά συμπτώματα υποξαιμίας, όπως:

  • Γρήγορη αναπνοή
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
  • Βήχας ή συριγμός
  • Ιδρώτας
  • Σύγχυση
  • Ανησυχία
  • Πονοκέφαλος
  • Ταχεία αναπνοή
  • Ζάλη και/ή λιποθυμία
  • Έλλειψη συντονισμού
  • Αλλαγές στο χρώμα του δέρματός σας

Εάν αντιμετωπίσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να διαπιστώσετε αν προέρχονται από χαμηλο οξυγονο.

Τύποι Θεραπειών Οξυγονοθεραπείας

Υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπειών οξυγόνου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτά περιλαμβάνουν:

  1. με φιάλες οξυγόνου
  2. με υγρό οξυγονο
  3. με συμπυκνωτές οξυγόνου
  4. με υπερβαρικό οξυγονο

Φιάλη Οξυγόνου

Οι φιάλες είναι βολικές για την φορητότητα και τιμή τους! Μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια μεγαλύτερη φιάλη εντός σπιτιού και μία μικρότερη για τις μετακινήσεις σας εκτός σπιτιού.

Το οξυγονο στις φιάλες παρέχεται σε παλμούς και όχι συνεχώς.

Δείτε φιάλες οξυγόνου για αγορά!

Υγρό Οξυγόνο

Το υγρό οξυγόνο μπορεί επίσης να αποθηκευτεί σε φορητή δεξαμενή. Το υγρό οξυγόνο είναι πιο συμπυκνωμένο, έτσι περισσότερο οξυγόνο μπορεί να χωρέσει σε μικρότερη δεξαμενή. Αυτό είναι χρήσιμο για άτομα που είναι πολύ δραστήρια, αλλά θα εξατμιστεί εάν δεν χρησιμοποιηθεί εγκαίρως. Αυτές οι δεξαμενές ξαναγεμίζονται.

Τόσο το υγρό οξυγόνο όσο και το αέριο οξυγονο διατίθενται για παράδοση στο σπίτι σε πολλές περιοχές.

Συμπυκνωτής Οξυγόνου

Οι συμπυκνωτές οξυγόνου είναι λιγότερο φορητοί από τις άλλες επιλογές. Ένας συμπυκνωτής οξυγόνου είναι μια συσκευή που παίρνει οξυγόνο από το δωμάτιο, το συγκεντρώνει για θεραπευτική χρήση και απομακρύνει άλλα φυσικά αέρια. Τα οφέλη των συμπυκνωτών είναι ότι είναι λιγότερο ακριβά και δεν απαιτούν αναπλήρωση όπως οι φιάλες οξυγόνου. Διατίθενται όμως και φορητές εκδόσεις.

Το οξυγόνο διανέμεται από τη δεξαμενή μέσω ενός σωλήνα. Εισέρχεται στους πνεύμονες μέσω ρινικών σωλήνων, μάσκας προσώπου ή σωλήνα που εισάγεται απευθείας στη τραχεία του ατόμου.

Δείτε συμπυκνωτές οξυγόνου προς αγορά ή ενοικίαση!

Υπερβαρικό Οξυγόνο

Η υπερβαρική θεραπεία οξυγόνου είναι αντίθετη με τις άλλες μεθόδους θεραπείας οξυγόνου. Οι άνθρωποι θα αναπνέουν καθαρό οξυγόνο σε δωμάτιο ή θάλαμο υπό πίεση. Στους υπερβαρικούς θαλάμους, η πίεση του αέρα αυξάνεται σε τρεις ή τέσσερις φορές τα κανονικά επίπεδα πίεσης του αέρα. Αυτό αυξάνει την ποσότητα οξυγόνου που μεταφέρεται στον ιστό του σώματος. Αυτός ο τύπος παροχής οξυγόνου χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία πληγών, σοβαρών λοιμώξεων ή φυσαλίδων αέρα στα αιμοφόρα αγγεία σας. Η υπερβαρική θεραπεία πρέπει να πραγματοποιείται προσεκτικά, ώστε τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα να μην γίνονται πολύ υψηλά.

Οφέλη Οξυγονοθεραπείας

Η θεραπεία με οξυγόνο μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική για όσους συχνά βιώνουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, ανεξάρτητα από τον λόγο. Εάν χρειαστεί, η τακτική χρήση οξυγονοθεραπείας μπορεί να επιτρέψει στους ανθρώπους να είναι πιο δραστήριοι και κινητικοί μειώνοντας τη δύσπνοια. Μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, και σε πολλές περιπτώσεις να επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής.

Η θεραπεία με οξυγόνο μπορεί επίσης να μειώσει συμπτώματα όπως:

  • πονοκεφάλους
  • ευερεθιστότητα
  • κούραση
  • πρησμένοι αστράγαλοι

Η οξυγονοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη παιδιών που έχουν χρόνιες πνευμονικές παθήσεις. Μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα όπως πονοκεφάλους που προκαλούνται από χαμηλά επίπεδα οξυγόνου αλλά και προβλήματα ή αλλαγές συμπεριφοράς.

Το συμπληρωματικό οξυγόνο προκαλεί παρενέργειες;

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το οξυγόνο σας όπως σας προτείνει ο γιατρός σας. Εάν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους, σύγχυση ή αυξημένη υπνηλία αφού αρχίσετε να χρησιμοποιείτε συμπληρωματικό οξυγόνο, μπορεί να παίρνετε πάρα πολύ.

Οι ρυθμίσεις οξυγόνου 4 λίτρων ανά λεπτό ή παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα και αιμορραγία στη περιοχή της μύτης. Ένας υγραντήρας που είναι προσαρτημένος στον εξοπλισμό οξυγόνου σας ή με ορισμένες αλοιφές, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη ή τη θεραπεία της ξηρότητας.

Πώς βοηθά στη ΧΑΠ;

Πολλά άτομα με σοβαρή ΧΑΠ απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία οξυγόνου. Η ΧΑΠ είναι ένας όρος ομπρέλας που περιλαμβάνει προοδευτικές πνευμονικές παθήσεις που οδηγούν σε αυξημένη δύσπνοια. Μερικοί άνθρωποι θα βιώσουν την πτωτική λειτουργία των πνευμόνων με την πάροδο του χρόνου, οδηγώντας τους να αγωνιστούν για να πάρουν αρκετό οξυγόνο.

Η μακροχρόνια, τακτική θεραπεία οξυγόνου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής των ατόμων με ΧΑΠ. Πολλοί από αυτούς ίσως χρειαστεί να λαμβάνουν θεραπεία οξυγόνου για τουλάχιστον 15 ώρες κάθε μέρα.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι το συνεχές συμπληρωματικό οξυγονο είναι πιο ευεργετικό για τα άτομα με ΧΑΠ και μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά επιβίωσης.

Οδηγίες για σωστή χρήση

Ο γιατρός σας θα σας γράψει μια συνταγή για να ξεκινήσετε τη θεραπεία με οξυγόνο. Θα σας πουν πώς να το χρησιμοποιήσετε και πόσο συχνά πρέπει να το χρησιμοποιείτε. Αυτό θα περιλαμβάνει τον ρυθμό ροής ή πόση ποσότητα οξυγόνου θα χρειαστείτε ανά λεπτό. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε όλες τις συγκεκριμένες οδηγίες του γιατρού σας. Εάν δεν πιστεύετε ότι η θεραπεία με οξυγόνο λειτουργεί για εσάς, δείτε την πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές.

Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται οξυγόνο μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων δραστηριοτήτων, όπως η άσκηση ή ο ύπνος. Άλλοι άνθρωποι χρειάζονται συνεχώς οξυγόνο. Οι περισσότεροι τύποι θεραπείας οξυγόνου έρχονται με φορητές δεξαμενές οξυγόνου, ώστε να μπορείτε να φύγετε από το σπίτι μαζί τους, εάν είναι απαραίτητο.

Μην χρησιμοποιείτε φάρμακα ή αλκοόλ ενώ λαμβάνετε θεραπεία με οξυγονο, καθώς μπορούν να επιβραδύνουν την αναπνοή σας. Όταν συζητάτε για τη θεραπεία οξυγόνου με το γιατρό σας, ενημερώστε τους για τυχόν άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε.

Προφυλάξεις Ασφαλείας

Παρόλο που το οξυγόνο δεν είναι εύφλεκτο αέριο, είναι επίσης απαραίτητο για την καύση. Οι πυρκαγιές σε περιοχές με υπερβολικό οξυγόνο είναι πιθανό να καούν πιο γρήγορα. Να είστε προσεκτικοί με δεξαμενές οξυγόνου γύρω από ανοιχτές φλόγες και θερμαντήρες και φροντίστε να αποθηκεύετε τις δεξαμενές οξυγόνου με ασφάλεια

Συμβουλές ασφαλείας:

Μην καπνίζετε και μην έχετε ανοιχτές φλόγες στο δωμάτιο όπου ένα άτομο χρησιμοποιεί οξυγόνο.

Τοποθετήστε περισσότερους συναγερμούς πυρκαγιάς σε όλο το σπίτι για να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές.

Κατά το μαγείρεμα, κρατήστε το οξυγόνο μακριά από τη σόμπα, το φούρνο και τυχόν γράσο.

Για να αποφύγετε την πτώση του δοχείου οξυγόνου ή του σωλήνα, κολλήστε τον σωλήνα στο πίσω μέρος του πουκάμισου σας.

Αποθηκεύστε μόνο οξυγόνο σε μια περιοχή όπου ο αέρας κινείται ελεύθερα γύρω από τη δεξαμενή. Μην το αποθηκεύετε σε κορμό ή σε μικρή ντουλάπα.

Ποιες είναι οι προοπτικές;

Πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο ζουν κανονικές, ενεργές ζωές. Σε πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία με οξυγόνο διευκολύνει τη δραστηριότητα, αυξάνει την αντοχή και μειώνει την δύσπνοια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία με οξυγόνο μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής.

Ακόμη και άτομα που χρειάζονται συνεχή θεραπεία λόγω χρόνιων παθήσεων μπορούν να ζήσουν φυσιολογική ζωή. Μόλις ένα άτομο μάθει να διαχειρίζεται τον εξοπλισμό οξυγόνου, η θεραπεία δεν χρειάζεται να περιορίσει τη ρουτίνα του.

Παραγγελία Εξοπλισμού Οξυγονοθεραπείας

Αν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες ατόμων όπως άτομα με αναπνευστική ανεπάρκεια, χρόνια πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και άλλες παθήσεις που απαιτούν οξυγονοθεραπεία φροντίζουμε και καλύπτουμε όλες τις ανάγκες σας στο σπίτι.

Εύκολα, με ένα τηλεφώνημα, μπορείτε να ενοικιάσετε ή να αγοράσετε μηχανήματα για την οξυγονοθεραπεία που σας σύστησε ο γιατρός σας και να επανέλθετε πίσω στις κανονικές σας συνήθειες.

Γιατί να μας εμπιστευτείτε:

  • Παράδοση εντός 3 ωρών στο σπίτι σας
  • Τοποθέτηση και εκπαίδευση από έμπειρο τεχνικό
  • Δωρεάν 24ωρη τηλεφωνική και τεχνική υποστήριξη
  • Άμεση αντικατάσταση, σε περίπτωση βλάβης
  • Δυνατότητα αγοράς ή ενοικίασης
  • Σύγχρονα, πιστοποιημένα μηχανήματα.

Ισχύει για περιοχές εντός Αθηνών

Συμπυκνωτές Οξυγόνου

Ενοικίαση

Ο Συμπυκνωτής Οξυγόνου που δίνουμε είναι μια εξαιρετικά ήρεμη έκδοση. Είναι υψηλής απόδοσης και ενσωματώνει όλα τα μεγάλα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του καλύτερου σε κατανάλωση με σταθερή απόδοση που υπερβαίνει κάθε απαίτηση του ασθενή στην πλέον δικαιολογημένα απαιτητική αγορά των συμπυκνωτών οξυγόνου, με την προστιθέμενη μείωση θορύβου για να επιτύχει ένα υγιές επίπεδο συμπύκνωσης.

ΣΥΜΠΥΚΝΩΤΗΣ

70€

€/ΜΗΝΑ

Οξυγόνο στο σπίτι; Αναλυτικός οδηγός

Αγορά

Αν ενδιαφέρεστε για αγορά δείτε ολόκληρη την σειρά μας σε συμπυκνωτές οξυγόνου, πατώντας εδώ!

Αν θέλετε να δείτε μόνο τους φορητούς συμπυκνωτές μας, πατήστε εδώ!

Οξύμετρα

Για να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα του οξυγόνου σας στο σπίτι, με ευκολία αλλά και ασφάλεια για ακριβείς μετρήσεις, δείτε την κατηγορία μας με όλη την γκάμα οξυμέτρων, πατώντας εδώ!

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps