Ο καρκίνος στη παιδική ηλικία μπορεί να νικηθεί!

Ο καρκίνος στη παιδική ηλικία μπορεί να νικηθεί!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ο καρκίνος και ειδικότερα η λευχαιμία, είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τα ατυχήματα!

Ποιες είναι οι αιτίες;

Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 160.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου και λευχαιμίας στα παιδιά ανά τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα υπολογίζεται πως 280-300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο. Ωστόσο, οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση της ασθένειας στα παιδιά δεν είναι γνωστές και μόνο ένα ποσοστό λιγότερο από 5% οφείλεται στην κληρονομικότητα. Ο καρκίνος στην παιδική ηλικία μπορεί να προκύψει ξαφνικά, χωρίς πρώιμα συμπτώματα.

Μπορεί να θεραπευτεί;

Ο καρκίνος είναι μια αρρώστια που δεν γνωρίζει όρια ούτε ηλικία. Παρόλα αυτά, οι παιδικοί καρκίνοι είναι διαφορετικοί από εκείνους των ενηλίκων. Η πρόληψη στην πρώτη περίπτωση είναι περιορισμένη, ενώ αποτελεί το κλειδί θεραπείας για τους ενήλικες. Τα θετικά νέα είναι ότι ο παιδικός καρκίνος είναι σε ένα μεγάλο βαθμό ιάσιμος! Το ποσοστό ίασης μπορεί να ανέλθει στο 75% εάν έχει προηγηθεί έγκαιρη διάγνωση και εξειδικευμένη θεραπευτική αγωγή.

Μία σωματική ασθένεια με ψυχολογική θεραπεία

Η διάγνωση καρκίνου είναι πάντοτε επώδυνη. Κανείς δεν έχει αναπτύξει τις ικανότητες να διαχειριστεί τέτοιου είδους συναισθήματα. Οι γονείς είναι καλό να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος αντιμετώπισης. Το πως διαχειρίζεται ο καθένας μια δύσκολη κατάσταση εξαρτάται από την προσωπικότητά του. Δεδομένων των συνθηκών, το καλύτερο που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να στηρίξουν ψυχολογικά το παιδί και να του παρέχουν διεξόδους εκτόνωσης. Οι επιτυχημένοι τρόποι αντιμετώπισης προσφέρουν βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανακούφιση από το άγχος και οδηγούν σε μία ομαλή προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές βοηθούν στην ίαση του καρκίνου εφόσον υπάρξει έγκαιρη διάγνωση. Οι γονείς πρέπει να παρέχουν στα παιδιά τους μία τακτική ιατρική παρακολούθηση. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει πιθανότητα να ανιχνευτούν τα ύποπτα συμπτώματα που οδηγούν στη διάγνωση του καρκίνου. Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση τα ποσοστά ίασης είναι ιδιαίτερα υψηλά!

Σχολιάστε

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps