karkinos tou mastou sofianos orthopedika

Καρκίνος του μαστού: Η πρόληψη σώζει ζωές!

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Στην Ελλάδα μονάχα, τα διαφορετικά περιστατικά καρκίνου του μαστού ανέρχονται στα 1.500 ετησίως. Παρόλα αυτά, ο καρκίνος του μαστού είναι μία νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό, εάν διαγνωστεί εγκαίρως.

Πολλές φορές η λέξη «καρκίνος» είναι αρκετή για να μας απωθήσει από οποιοδήποτε σχετικό είδος συζήτησης. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί μία πραγματικότητα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει τις πτυχές αυτής της πραγματικότητας, αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο. Και επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, οι προληπτικές κλινικές εξετάσεις και η αυτοεξέταση μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες.

Που οφείλεται;

Από το σύνολο των διαγνώσεων της ασθένειας στην Ελλάδα, μόνο το 5% των γυναικών το μαθαίνει έγκαιρα και επωφελείται μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου. Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Κάθε γυναίκα πρέπει να τους γνωρίζει, ώστε να συμβουλευτεί έγκαιρα τον γιατρό της.

  • Η κληρονομικότητα αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Οι γυναίκες με συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή, κόρη) που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
  • Ο κίνδυνος εκδήλωσης του καρκίνου του μαστού αυξάνεται με την ηλικία. Τα περισσότερα περιστατικά της νόσου περιλαμβάνουν γυναίκες που είναι στην ηλικία των 50 και έχουν μπει στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.
  • Προσωπικό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Η γυναίκα που έχει νοσήσει στο παρελθόν στον ένα μαστό, κάθε έτος αυξάνονται 1% – 2% οι πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και στον άλλο μαστό.
  • Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη είναι οι ορμόνες που συνδέονται με την ανάπτυξη του μαστού και την εγκυμοσύνη. Η έκκρισή τους μειώνεται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η εκτενής έκθεση σε αυτές τις ορμόνες αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της ασθένειας.
  • Οι γυναίκες που ξεκίνησαν την έμμηνο ρύση πριν την ηλικία των 11 με 12 ετών ή που μπήκαν στη φάση της εμμηνόπαυσης μετά την ηλικία των 55 ετών, εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.
  • Οι γυναίκες που εγκυμονούν στο πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 35 ετών ή που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε η εγκυμοσύνη τους εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
  • Όπως και με τις υπόλοιπες μορφές καρκίνου, έτσι και με τον καρκίνο του μαστού, ο τρόπος ζωής και οι επιβλαβείς συνήθειες όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η πρόσληψη λίπους και η έλλειψη σωματικής άσκησης μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη της νόσου.

Πώς προλαμβάνεται;

Κάθε γυναίκα διατρέχει διαφορετικό κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου. Σημαντικό ρόλο παίζει το ατομικό και κληρονομικό ιστορικό υγείας αλλά και ο τρόπος ζωής που ακολουθεί. Ωστόσο, οι προληπτικές εξετάσεις συστήνονται σε όλες τις γυναίκες. Με αυτόν το τρόπο θα μπορέσουν να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν έγκαιρα την ενδεχόμενη ύπαρξη αλλά και εξάπλωση της ασθένειας.

  • Η μαστογραφία θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος διάγνωσης της νόσου. Έχει βοηθήσει αδιαμφισβήτητα στη μείωση θανάτων εξ αιτίας της νόσου. Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται στη χώρα μας από την ιατρική κοινότητα, η μαστογραφία πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο, ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών.
  • Η αυτοεξέταση του στήθους προτείνεται σε όλες τις γυναίκες. Η εξοικείωση με την εικόνα και την υφή των μαστών βοηθά στην έγκαιρη αντίληψη τυχόν αλλαγών στη μορφολογία του μαστού.
  • Ο υγιής τρόπος ζωής, οι σωστές διατροφικές συνήθειες και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, αλλά και άλλων επικίνδυνων καταστάσεων, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης και άλλες μορφές καρκίνου.

Πηγή: iatropedia.gr

Σχολιάστε

Γιάννης Αποστολόπουλος
Επικεφαλής Περιεχομένου @ Sofianos-Orthopedika (ή, πιο απλά, είμαι ο υπεύθυνος για τη διασφάλιση ότι κάθε ανάρτηση που δημοσιεύουμε είναι χρήσιμη, έγκυρη και καλά ερευνημένη).
facebook profile - john aps